Son yıllarda büyük numaralı ayakkabılara gösterilen talepte artış gözlenirken, bir kuruluşun 30 ayrı satış noktasından edindiği bilgiler, Türkiye'de kadın ve erkek ayak numaralarının son beş yılda yüzde 5 arttığını gösterdi.

İNCELEMEDE 350 BİN ÇİFT ERKEK; 150 BİN ÇİFT DE KADIN AYAKKABI SATIŞI BAZ ALINDI

Rahat ayakkabıya gösterilen eğilimin artması ve genç neslin vücudunun daha hızlı gelişmesi ayakkabı numaralarının büyümesini sağladı. Ayakkabı firması King Paolo'nun 30 ayrı satış noktasından edindiği bilgiler, kadınlarda büyük numara olarak tanımlanan 39 - 40 -41 numaralarda yüzde 1,5 civarında artış yaşandığını gösterdi. Erkek ayakkabılarında ise 43 - 44 - 45 numaralı ayak yapısına sahip tüketici sayısında yüzde 5'lik bir artış yaşanıyor. İncelemede, 350 bin çift erkek ayakkabı ile 150 bin çift kadın ayakkabı satışı baz alındı.

Yeni neslin ayak yapılarının daha geniş ve büyük olması, tüm ayak tiplerinde son beş yılda yüzde 5 civarında büyümeye yol açtı. King Paolo, kadınlarda küçük veya kibar ayak olarak adlandırılan 35 - 36 - 37 numaralardaki tüketici sayısının yüzde 4.4 azaldığını kaydederken, orta numaralar 37 ve 38'de yüzde 3, büyük numara şeklinde bilinen 39 - 40 - 41 numaralarda yüzde 1.5 civarında bir artış görüldüğüne işaret ediyor.

Erkek ayakkabılarında 39 - 40 - 41 numaralı ayakkabı tüketen kullanıcı sayısında yüzde 6, orta numaralar olan 41 - 42'de yüzde 1.5 azalma görülürken, 43 - 44 - 45 numaralı ayak yapısına sahip tüketici sayısında yüzde 5, 46 - 47 numaralı tüketicilerde ise yüzde 1 oranında artış kaydedildi.

TÜM DÜNYADA ERKEKLERİN AYAKLARI BÜYÜYOR

Dünya ile karşılaştırıldığında Türk kadınlarının ayaklarının Avrupalı ve Amerikalılara oranla biraz daha kibar ve küçük olduğu görülüyor. Türk erkeklerinin ayakları ise Avrupalı ve Amerikalılara göre daha büyük ve kalıplı yapıya sahip.

Dünya genelinde insanların ayak yapısının incelenmesi için Wolverine ve Hush Puppies markalarından alınan veriler, küçük ayaklı erkeklerin yüzde 6 azalmasına karşın büyük ayak numaralarının yüzde 8 arttığını gösterdi. Kadın ayak numaralarındaki büyüme, ülkemizin aksine daha küçük bir artışla yüzde 2 civarında seyrediyor. Kadın ayakkabılarında büyük numaralara gösterilen talep azalıyor.