Yüksek topuklar üzerinde geçirilen uzun saatlerin, ayak bileklerinde sinir sıkışmasına yol açarak, tedavi edilmediği takdirde ameliyatla sonuçlanabilecek sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi.
Özel Medline Aydın Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Dr. Serkan Kurnaz, yaptığı yazılı açıklamada, kadınları yüksek topuklu ayakkabılar konusunda uyardı.
Kadınların şık görünmek uğruna ayakkabı seçimlerinde yüksek topuk tercih etmesinin, ayak sağlığında çok ciddi tehlikeleri de beraberinde getirdiğini savunan Kurnaz, vücudun tüm yükünü taşıyan ayakların sağlığı için doğru ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu vurguladı.
Kurnaz, yüksek topuklu ve dar yüzlü ayakkabıların uzun süreli kullanımında bacaklarda anatomik değişikliklere yol açabileceğine dikkat çekerek, şunları belirtti:
''Yüksek topuklar ayak bileklerinde sinir sıkışmalarına neden olur. Eğer tedavi edilmezse ameliyata kadar giden sorunlara yol açan bu durum ciddiye alınmalıdır. Ayak bileklerindeki sinir sıkışması, ayak parmaklarına doğru yayılan ağrı ve uyuşma ile ortaya çıkıyor. Ayaklarında ağrı ve uyuşma hisseden kişilerin doktora başvurarak kas aktivitelerinin belirleyen elekromiyografi çektirmeleri gerekir. Sinir sıkışması olduğunu tespit ettiğimiz hastalarda öncelikle yüksek topuklu ayakkabıların giyilmesini durdurarak ilaç tedavisine başlıyoruz. Sinir sıkışmasını açmak için uyguladığımız bu tedavi sırasında hastaya ayağı ve bileği sıkmayan ayakkabılar giymesini tavsiye ediyoruz. İlaç tedavisiyle sonuca ulaşamadığımız durumlarda ise hastayı ameliyata alarak sıkışan sinirleri açıyoruz.''
Ayakkabı satın alırken, dar ve ayağı sıkan ayakkabılar yerine geniş yüzlü ayağa uygun ayakkabıların yanı sıra alçak ve kalın topuklu ayakkabılar tercih edilmeli. Basılan alan ne kadar geniş ise denge o kadar iyi sağlanır. Gerekmedikçe yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınılmalı. Özellikle şeker hastalığı ya da dolaşım bozukluğu varsa sinir sıkışmaları konusunda daha duyarlı ve dikkatli olunmalı.''