Ayaklarda görülen şişme, dokular ve kaslar içindeki sıvı birikiminin sonucudur. Yüksek kan basıncı, gebelik, sakatlanma, ağır yük taşıma şişliği tetikleyebilir.

Ayak şişmesi neden olur?

Başta kırıklar olmak üzere birçok neden ayaklarda şişmeye sebep olabilir. Bunlardan en önemli sebepler: 

-Gebelik
-İlaçların yan etkileri
-Yaralanma
-Hastalıklar (Kalp hastalığı, karaciğer, böbrek hastalıkları…)
-Enfeksiyon
-Kan pıhtılaşması

Ayak şişmesine ne iyi gelir?

Egzersizler: Basit egzersizler yaparak ayağınızdaki şişliği giderebilirsiniz. Egzersizler, sorunun aynı zamanda kalıcı olmasını engelleyebilir.

Masaj: Sağlık uzmanları, ayak şişlerine karşı ılık su ile yapılan masajı önerir.  Enfeksiyondan dolayı şişlik oluşmuşsa hijyen maksimum düzeyde sağlanmış olması gerekir.

Maydonoz: Etkili bir idrar söktürücü olan maydonoz, aynı zamanda çok etkili vitamin ve mineral deposudur. Maydonoz tüketimi ile birlikte enfeksiyon kaynaklı şişlerin iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Karahindiba:  Maydonoz gibi etkili bir idrar söktürücü olan karhandiba su toplamasını engelleyerek şişmenin azalmasını sağlar. Karahandiba çayı şişin azalmasına yardımcı olur.

Nane:  Nanenin ferahlatıcı kokusu ayakların rahatlamasını da sağlar. Naneyi suda iyice kaynatın ve dayanabileceğiniz sıcak suda ayaklarınız yıkayın. Daha sonra soğuk nane suyuyla tekrar yıkayın ve arındırın. Nane ayaklarınızı ferahlatacak ve ödem oluşmasına engel olacaktır.

Aşırı tuzdan kaçının: Tuzun fazlası ödem oluşmasına neden olur. Bunun yanında kafeinli, asitli içecekler de zararlıdır.

Sigarayı bırakın: Sigaranın sağlığa verdiği zararlar malum... Sigaranın neden olduğu bazı hastalıklar da ayakların şişmesiyle kendisini gösterir.

Bol sıvı tüketin: Bol su tüketmeye çalışın.  Su yardımıyla şişe neden olan zararlı maddelerin daha kolay şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olursunuz.

Magnezyum takviyesi: Magnezyum eksikliği genelde ayak ağrıları ve ayak şişi ile kendisini gösterir. Günde yaklaşık olarak 350 mg magnezyum takviyesi yapılabilir.