Demir doğrama atölyesinde ellerini makineye kaptırarak 4 parmağını kaybeden Şinasi Taşkın'a, İstanbul'da yapılan ameliyatla ayaklarından alınan parmak dikildi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Türkmen, yaklaşık 2 yıl önce geçirdiği kaza nedeniyle 4 parmağını kaybeden Taşkın'ın çeşitli hastaneleri dolaştığını söyledi.

Taşkın'ın 2,5 ay önce kendilerine başvurduğunu anlatan Türkmen, günlük işlerini yapamayan hastanın, bu eliyle yemek yiyemediğini ve kalem, bardak gibi malzemeleri de tutamadığını kaydetti. Türkmen, hastaya ilk etapta ayaktaki iki parmağın ele nakledilmesini önerdiğini ifade ederek, "Dört parmağı kesilmişti. 'Yürüme açısından belki sıkıntı olabilir' diye aile tek parmak üzerinde yoğunlaştı" dedi.

Bunun üzerine yapılan ameliyatla Taşkın'ın sağ ayağının ikinci parmağının alınarak, sağ elinin işaret parmağının yerine dikildiğini belirten Türkmen, ameliyatın başarılı geçtiğini bildirdi. Türkmen, hastanın yavaş yavaş fizik tedaviye başlayacağını dile getirerek, nakledilen parmağın yaklaşık 6 hafta sonra bir çok fonksiyonunu yerine getirmeye başlayacağını vurguladı. "Bundan sonra bütün iş, Şinasi'ye kalıyor" diyen Türkmen, "İki ay sonra, büyük oranda nakledilen parmağını kullanabilecek. Ayaktaki parmak fonksiyonları da kaybolmadı. Ayak parmaklarını saymazsanız farkedemezsiniz eksik olduğunu. Elinde iki parmak olduğunda en azından kaşık, bardak, kalem tutabilir ve bir çok fonksiyonu yerine getirebilir" ifadesini kullandı.

“DÜĞMESİNİ İLİKLEYEBİLECEK, EL SIKIŞABİLECEK” 
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Çetinkale de bu ameliyatta hastanın ayak parmağını feda ederek, daha kazançlı olan eline nakil yapıldığını anlattı.

Küçük yaşlardaki hastalarda da uygulanan bu ameliyatın az bilinen bir yöntem olduğunu dile getiren Çetinkale, hastanın ayağında hemen hemen hiç fonksiyon kaybı yaşanmadığını söyledi. Prof. Dr. Çetinkale, hastanın yürüme, koşma, tek ayak üstünde durma gibi faaliyetlerde herhangi bir eksiklik yaşamayacağını belirterek,"Sayıldığında beş parmak değil, dört parmağa iniyor ama çok minik bir güç kaybının dışında görsel olarak beşten dörde inmenin dışında hiçbir kayıp yok ama asıl kazanç elde oluyor. Bu, çok önemli kazanım. Buna değer. Düğmesini ilikleyebilecek, el sıkışabilecek, iş becerilerini tekrar geri kazanabilecek, işine gücüne dönebilecek, kalem tutacak. En önemli kazanım bu" şeklinde konuştu.