Akşam gazetesinde Esin Gedik'in haberine göre; Üç kadın girişimci gümüşün bu özelliğinden yararlanarak gümüş solüsyonlu çorap üretmeye başladı. Gümüşün koku ve nemi önlemesi, anti bakteriyel olması ve yaraları tedavi edici etkisini giyim dünyasında da kullanmaya karar veren Medine Kocakaya Sapmaz, Ece Güler ve Leyla Kocakaya adlı kadın girişimciler Türkiye"nin yanı sıra yurtdışına da gümüş iplikli çorap satıyor. Ortaklar, çorapların gördüğü ilgi üzerine gümüşün kullanıldığı iç çamaşırları da üretmeye hazırlanıyor.

"Silver Health World" adlı firmanın kurucuları birbirini daha önceden tanıyan üç arkadaş, çay içmek için buluşmuş. Bir arkadaşlarının gümüş madenini pazarlama işini konuşurken Avrupa"da örnekleri olan gümüşün tekstil sektöründe kullanılması fikri oluşmuş ve hemen işe koyulmuşlar. Avrupa"da üretim, Türkiye"de de pazar çalışmalarının ardından çorapla işe girmeye karar vermiş ortaklar. Kasım 2006"da da üretime başlamışlar.

ONLİNE SATIŞ

Medine Kocakaya Sapmaz, farklı yaş ve grupları için ürettikleri çorapları şimdilik Ankara, Eskişehir ve İzmir gibi büyük illerde bulunan ana satış noktalarında satıldığını söylüyor. Şirketin web adresi üzerinden tüm dünyaya satış yaptıklarını da belirten Kocakaya Sapmaz, “Kuveyt ve Dubai"de satış noktası açtık. Şimdi Avrupa"nın çeşitli yerlerine bayilik vereceğiz” dedi.

Özellikle ayak rahatsızlıkları olanlar, diyabetliler ve egzama hastalarının çoraplara büyük talep gösterdiğini belirten Kocakaya Sapmaz, “Ayak ısısını koruduğu, dinlendirici etkisi olması nedeniyle de herkes alıyor. Çocuklar, hamile kadınlar ve sporcular için özel çoraplar ürettik. Özellikle kayakçılar büyük ilgi gösteriyor” dedi.

GÜMÜŞÜN ÖZELLİKLERİ

Bulunduğu yerde bakterilerin barınmasına izin vermeyen bir maden olan gümüş, tarihte pek çok dönemde "bakterisiz masa örtüsü" ve "emzik saklama kabı" olarak kullanılmış. Araştırmalar, gümüşün mikroorganizmaları boğduğu, açlığa mahkum ederek üremelerini engellediğini gösteriyor. Antimikrobiyal gümüş ise yaralar ve yanıkların iyileştirilmesinde kullanılıyor. Bu özelliklerinden dolayı gümüş içerikli çorapların bası yarası, obeziteye bağlı deri katlanmalarındaki çatlaklık ve yara açılmaları ve bazı deri hastalıklarını engelliyor.

'TAKLİTLERİMİZ DE ÇIKTI'

Silver Health, saf gümüş ipliğinin yüzde 15-20 oranında çorap ipliği ile örülerek kullanılmasıyla anti-bakteriyel çorapları üretiyor. Bir diğer üretim biçimi ise gümüş solüsyonlu çoraplar. Kocakaya Sapmaz “Biz pazara girince "gümüş çorap" adını herkes kullanmaya başladı. Bunu engellemek için çorap ipliğine Rudolf Duraner teknolojisinin SILVERPLUSR adı altında gümüş iyonlarını kullanarak, gümüş iyonlu anti-bakteriyel çorap üretimine başladık. Gümüş iplikli çoraplar antibakteriyel, koku ve mantarı önlüyor, ısıyı ayarlıyor. Gümüş solüsyonlu çoraplar ise; daha güçlü antibakteriyel özelliğe sahip” dedi.