AVUSTURYA tarihinde federal meclise giren ilk göçmen milletvekili olan Alev Korun'un yükselişi, "Acaba Başbakan da olabilir mi?" sorusunu akıllara getirdi. Die Presse gazetesinde yazan Oliver Pink, bu konuda tespit ve yorumlarda bulundu.

Avusturya'da göçmenlerin politikada daha önce de boy gösterdiğini iddia eden Pink, bu yıl parlamentoya ilk kez bir göçmen seçildiğini hatırlattı. Pink, şöyle devam etti:

"Bu göçmen Yeşiller Partisi'nden Ankara doğumlu Alev Korun. Avusturya'da göçmen çocuklarının hiç kariyer yapmadığı söylenemez. Aksine aralarında cumhurbaşkanı, başbakan, başbakan yardımcısı olanlar var. Klestil, Vranitzky, Busek hep Bohemyalı ve Moravyalı ataları anımsatan Çek isimleri. Ayrıca Savunma Bakanı Norbert Darabos da Burgenland eyaletinde yaşayan Hırvat azınlıktan. Kısa süre öncesine kadar Karintiyalı bir Sloven olan Melitta Trunk (SPÖ) Parlamento'da milletvekiliydi. Eyaletler Meclisi'nde ise yine SPÖ'den Ana Blatnik bulunuyor."

Her şeye rağmen bir Türk'ün, Sırp'ın, Boşnak ya da Hırvat'ın Avusturya'da başbakan ya da cumhurbaşkanı olmasının bir "ütopya' olduğunu savunan Pink, yazısını şöyle sürdürdü:

"Parlamentoda şu sıralar göçmen kökenli tek politikacı, Ankara doğumlu Alev Korun (39). Babasının büyükbabası 20'li yılların başında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milletvekillerinden biri olan Korun, Yeşiller'in Eylül 2008'deki kongresinde Kamerunlu Beatrice Achaleke karşısında başarılı olarak, seçimlere katılmaya hak kazanmıştı. Alev Korun henüz dikkatleri üzerine çekmiyor. Barack Obama gibi en üst düzeye gelebilmek için büyük ölçüde karizma sahibi olmak gerekiyor. Korun Obama'yı klasik anlamda bir göçmen olarak görmüyor. ABD'ndeki Afrika kökenli Amerikalıların geçmişi daha eskilere dayandığı ve esaret ve kaçırılmayla ilişkili olduğu için, bunun Avrupa'daki işçi göçü ile kıyaslanamayacağını belirtiyor."

Oliver Pink'in yazısında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"Göçmenler için yükselme imkanının Almanya, Hollanda ya da İtalya gibi Avrupa ülkelerinde Avusturya'dakinden daha fazla olduğuna değinen Korun, öncelikle de sendikanın Avusturya'da uzun süre dışa açık olmadığını, göçmenlere çok sonra seçim hakkının verildiğini söylüyor. 20 yıldan beri Avusturya'da yaşayan Korun, `(Politikaya katılım imkanı var) diyebilsinler diye onlara örnek olmak istiyorum' diyor. Korun özellikle de ikinci ve üçüncü kuşakta büyük yükselme hırsı olduğunu kaydediyor. Korun'un da görev yaptığı Viyana Eyalet Meclisi'nde çok sayıda göçmen kökenli milletvekili var: Örneğin Bağdat doğumlu Iraklı Omar Al-Rawi (SPÖ), Atina doğumlu Yunanlı Maria Vassilakou (Yeşiller), Kırşehir doğumlu Türk Şirvan Ekici (ÖVP), Bosna Hersekli Vukicevci doğumlu Anica Matzka-Dojder (SPÖ), Çek asıllı, Karlsbad doğumlu Petr Baxant (SPÖ) ve Türk göçmen bir aileden gelen Nurten Yılmaz (SPÖ).
DHA