Yeni uygulamayla işçilerin daha kolay işten çıkarılabileceğini öne süren avukatlar, hükümetin bu modelden vazgeçmesi gerektiğini dile getirdiler.
Aydın Barosu İnsan Hakları Komisyonu adına basın açıklaması yapan Komisyon Üyesi Avukat Hicran Danışman, mevcut kıdem tazminatı sisteminin kaldırılması ve yerine kurulacak olan fona dayalı Avusturya Modeli olarak bilinen sistemin ana hatlarının netleştirildiğini belirtti. Hükümetin, kıdem tazminatı fonu tartışmalarında Avusturya Modelini tercih ettiklerini, her işçinin kendisine özgü hesaplar olacağını ve kişiye özgü hesap olduğu zaman bu hesapların kötüye kullanılmasının önüne geçileceğini iddia ettiğini dile getiren Hicran Danışman, “Türkiye’de şu anda geçerli olan kıdem tazminatı sistemiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir ülkeden örnek verilmesi, kıdem tazminatı fonu tartışmalarında bir kez daha oyun içinde oyun olduğunu gösteriyor. Üstelik bu modele göre bir işçinin 12 aylık kıdem tazminatı alabilmesi için 35-40 yıl çalışması öngörülüyor. 
Avusturya’da çalışan işçilerin haklarını daha da geriye götüren bir model, Türkiye’de kıdem tazminatı sorununu çözecekmiş gibi sunulmaktadır” dedi.
‘HÜKÜMETİN SÖYLEMLERİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR’
Türkiye’de özellikle kayıt dışılığın yaygın olduğu özel sektörde, işçilerin çok büyük bir bölümü hukuken kıdem tazminatını hak ettiği halde, patronların çeşitli hileleri ile bu haklarını elde edemediklerini dikkat çeken Avukat Danışman, “Hükümetin “işçilerin hak kaybı olmayacak” söylemi kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Kıdem tazminatı fonu uygulaması hayata geçerse, işçilerin kıdem tazminatı miktarında bugüne kıyasla en az yarı yarıya bir düşüş yaşanacaktır. Bugün kıdem tazminatını alamayan işçilerin, Fon kurulduğu zaman bu hakkı elde edeceklerinin hiçbir garantisi yoktur. Çalışanların yüzde 45’i kayıt dışı çalışmaktadır. Kıdem tazminatı, çalışanların iş güvencesine olumlu katkı yapan, işsizlik sigortası, emekli ikramiyesi, emeğin yıpranma bedeli, ücretin ödenmeyen kısmının karşılığı, yaşlılık sigortası gibi nitelikler taşıyan bir haktır. Kıdem tazminatı bütün bu nitelikleriyle birlikte işçiye sosyal riskler karşısında gelecek güvencesi sağlar. Kıdem tazminatında Avusturya modelinin tercih edilmesi bu hakların ihlal edilmesi, gasp edilmesidir. Hükümet, bu modelden vazgeçmeli istihdam dışı, sigortasız, iş güvencesiz çalışanların çalışma haklarını ve sosyal haklarını garanti altına alacak sistemler geliştirmelidir” şeklinde konuştu.