Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde, 'Resmi belgede sahtecilik yaptığı' iddiasıyla yargılanan Astsubay Ali Balta'nın avukatları tarafından tanık sıfatıyla ifadesi alınan Korgeneral Rıdvan Ulugüler'e sanık Balta'nın avukatları tarafından sorulan sorular Mahkeme tarafından izin verilmedi. Mahkeme'nin Balta'nın avukatlarının sorularından bazılarını sormasına müsaade ederken bazılarını sordurmamasına avukatlar tepki gösterdi. Astsubay Balta'nın avukatlarının Korgeneral Ulugüler'in cevaplamasını istediği sorular ise aynı olayla ilgili olayın müdahillerine ilişkin sorular olması dikkatlerden kaçmadı. Tüm bunların üzerine Mahkeme kararı ile 'Yasak yöntemlerle alındığı' kesinleşen ifadelerin Askeri savcı tarafından delil olarak gösterilmesi Askeri Mahkemeleri bir kez daha tartışmaya açtı.

Askeri yargı üzerindeki tartışmaları arttıracak gelişme şöyle yaşandı: Duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Korgeneral Rıdvan Ulugüler, olay nedeniyle zarar gördüğünü iddia ederek Astsubay Ali Balta'dan "şikayetçi" olduğunu ve davaya mağdur olarak katılmak istediğini söyledi. Ulugüler'in bu talebi Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanık avukatlarının Ulugüler'e yönelttikleri sorular üzerine Mahkeme "Gizli müzakere"ye çekildi. Müzakere sonunda sanık avukatı Mustafa Dokumacı'nın, Korgeneral Rıdvan Ulugüler'e sorduğu ve Astsubay Ali Balta'nın "Hipnozla" ifadesini alan emekli Yarbay Gürol Doğan'ın Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki olayla ilgili savunması ve Doğan'ın Mahkemeye sunduğu kendi el yazılı savunmasındaki ifadelerine cevap vermemesine karar verildi.

Hipnoz yöntemi ile Astsubay Ali Balta'nın ifadesini alan Emekli Yarbay Gürol Doğan, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ifadelerinde ve Mahkemeye sunduğu kendi el yazısı ile yazdığı savunmasında Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in isteği ve bilgisi dahilinde Ali Balta'nın ifadesini aldığını söylemişti. Balta'nın avukatı Mustafa Dokumacı'da Korgeneral Rıdvan Ulugüler'e emekli yarbay Doğan'ın bu sözlerini sordu. Ancak Askeri Mahkeme bu soruların sorulmasını engelledi.

Başkanlığını Hava Hakim Binbaşı Erdem Orduoğlu'nun yaptığı, Hava Hakim Üsteğmen Tuna Özkan ile Hava Hakim Asteğmen Şaban Oğuz Canbolat'ın üye olduğu Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi Korgeneral Rıdvan Ulugüler'e sorulan soruları sansürlemesinin gerekçesini şöyle açıkladı: "Sanık Müdafi Avukat Mustafa Dokumacı'nın, katılan Hava Plt. Korg. Rıdvan Ulugüler'den sorulmasını istediği soruların iddia konusu olayı aydınlatmaya yönelik delil niteliğinde olmadığı, esasa ilişkin olarak değerlendirilemeyeceği, bu hususlarda Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kamu davası yürütülmüş olması nedenleri ile reddine oy birliği ile karar verilip açıklandı."

Hipnozcu Doğan'ın itiraf ve savunmaları çerçevesinde Korgeneral Rıdvan Ulugüler'e sorulan ancak Askeri Mahkeme tarafından sorulması engellenen sorular:

- Ali Balta'nın disiplin cezası infaz edilirken Gürol Doğan ile İl Jandarma personelinin Ali Balta ile görüştürülüp görüştürülmediği, görüştürüldü ise bu görüşmelere hangi hukuki dayanak çerçevesinde izin verildiği

- Gürol Doğan'ın her hangi bir kayıt yaptırılmaksızın birliğine (Rıdvan Ulugüler'in tümgeneral rütbesindeyken komutasındaki Kayseri 2. Hava İkmal Merkez Bakım Komutanlığı) ne şekilde aldırıldığı

- Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Gürol Doğan'ın 20.01.2010 tarihli savunmasında geçen, "İddianamede belirtilen olaya ilişkin olarak beni Rıdvan Ulugüler Paşaya soruşturmayı yürüten Askeri Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok tanıştırdı, beni takdim ederken 'Beklediğimiz arkadaş' dedi ve ona önceden tanıştığımızı söyledim, kendisi de beni tanıdığını söyledi..." şeklindeki beyanlarına karşı diyecekleri

- Gürol Doğan'ın Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne kendi el yazısıyla göndermiş olduğu dilekçede geçen "2'nci HİBM Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler'in yetkisi, bilgisi ve isteği dahilinde olaya müdahil oldu" şeklindeki beyanlarına karşı söyleyecekleri

Askeri Savcı Hava Hakim Binbaşı Ali Fuat Kumral, yasak yöntemle alındığı mahkeme tarafından tescil edilen ifadeyi delil olarak sundu. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Astsubay Ali Balta'nın ifadesini "Yasak sorgu yöntemleri" ile aldığı için Emekli Yarbay Gürol Doğan'ı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Balta'nın avukatları Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde devam eden dava dosyasına bu kararı da eklettirmelerine rağmen askeri savcılık Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı görmezden gelerek Ali Balta'nın "Yasak sorgu yöntemleri ile alınan ifadesini delil olarak okudu. Bunun üzerine itiraz eden Balta'nın avukatı Dokumacı, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını vurgulayarak, Askeri savcı Kumral'ın yasak sorgu yöntemleri ile alınan Balta'nın 7 ve 11 Mart 2009 tarihli ifadelerinin delil olamayacağını ve bu ifadelerin okumamasını istedi. Mahkeme gizli müzakere ile oybirliği ile Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının kesinleşmediği gerekçesiyle sanık avukatının talebini reddetti.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubayların ifadelerini yasadışı yöntemlerle aldığı iddiasıyla yargılanan emekli yarbay Gürol Doğan'ı TCK'nın 94/4 maddesi uyarınca ''Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışta bulunmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Astsubaylar hakkındaki soruşturmayı yürüten Askeri Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok, suç örgütü kurmak, sahte çürük raporu aldırmak, arazi yağmalama ve askeri ihaleye fesat karıştırma suçlarından tutuklu yargılanıyor. Üçok, Ergenekon kapsamında İşçi Partisi/Karargah Evleri soruşturmasını üç yıl boyunca örtbas etmekle de suçlanıyor. Üçok'a hakkındaki iddialar nedeniyle de Milli Savunma Bakanlığı tarafından kınama cezaları verilmiş ve görevden el çektirilmişti.

CİHAN