"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan"ın yargılandığı davanın 12"nci duruşması taleplerin alınmasıyla devam ediyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi"nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi"ndeki salonda görülen davada Koramiral Kadir Sağdıç ve bazı sanıkların avukatı Murat Ergün yasaya göre suçtan doğrudan zarar görenlerin müdahil olabileceğini, oysa bu davanın "devlet ve kamu aleyhine suç" kapsamında açıldığı söyledi.

"MÜDAHİLLİK TALEBİNDE BULUNANLAR MAHKEMEYİ PSİKOLOJİK BASKI ALTINA ALMAYI AMAÇLAMIŞTIR"

Ergün müdahillik taleplerinin reddini şu ifadelerle istedi: "İddianamenin neresinde "Abdurrahman Dilipak"a şu yaptığı için Çetin Doğan"a şu ceza verilsin" deniliyor. Sevk maddeleri hükümet aleyhine suç kapsamındadır. Bu nedenle hükümetin müdahil olma hakkı vardır. Müdahillik talebinde bulunanlar mahkemeyi psikolojik baskı altına almayı amaçlamıştır"

"BU ZEHİRLİ ELMALARI YEMEYİN, ÇÖPE ATIN"

Donanma Komutanlığı"ndaki aramada bulunan belgelere ilişkin olarak ise avukat Ergün, "Sakın bunların Donanma Komutanlığı"nın bir binasının zemininde olması sizi yanıltmasın. Sahte belge nereden çıkarsa çıksın sahtedir. Bu zehirli elmaları yemeyin, çöpe atın" diye konuştu.

"BİZ SUÇLUYSAK HERKES KATILSIN"

Sanık avukatlarından Ramazan Bulut ise iddianame okunma sürecinde ortaya çıkan yanlışlar değinerek "Birçok kimsenin buraya sehven geldiği ortaya çıktı. Müvekkilim Tümgeneral Halil Helvacıoğlu tamamen emniyet güçlerinin bir kurgusu sonucu buradadır. Sanıklar suçun mağdurlarıdır, katılma talebinde bulunanlar değil. Önce biz savunmamızı yapalım, biz suçluysak herkes katılsın" ifadesini kullandı.

MAHKEME BAŞKANINDAN GÖZ TEMASI AÇIKLAMASI

Avukatların taleplerini ilettiği sırada Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Sizi dikkatle dinliyorum, fakat uzak olması nedeniyle önümdeki bilgisayardan izliyorum, göz teması olmuyor. Bu nedenle yanlış anlamayın, göz temasını monitörden yapıyoruz" diye açıklama yaptı.

"HÜKÜMETİN KATILMA TALEBİ OLABİLİR"

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Albay Dursun Çiçek ve bazı askerlerin avukatı Celal Ülgen de "Suç mağduru Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti"dir. Onların katılma talebi olabilir. Katılma taleplerinin reddedilmesini talep ediyorum" dedi.

Gölcük Donanma Komutanlığı"nda 6 Aralık 2010 tarihinde arama yapıldıktan 2 gün sonra çeşitli televizyon ve yazılı basın organlarında yayınlar yapıldığını anlatan Ülgen, belgelerin dışarıya nasıl sızdırıldığını sordu. Ülgen, "Tertibi yapan çete, çok sayıda er, erbaşın girdiği ve herkesçe bilinen basının zula tabir ettiği yere CD veya harddiskleri koymuş olabilir" dedi.

"MÜVEKKİLERİMİN ÜZERİNE BETON DÖKTÜLER"

Savcılığın yargılama başladıktan sonra gönderdiği 43 klasör hakkında mahkemenin bir değerlendirmesi olmadığına dikkat çeken Ülgen, "Müvekkillerimin üzerine beton döktüler. Nefes alamıyoruz, savunma yapamıyoruz, sesimiz, nefesimiz kısıldı. Mahkeme konuşmalı "hayır bu belge içinde bunlar yok" diyebilmeli ki biz nefes alabilelim. Biz de nefes alabiliriz" diye konuştu.

Sanık avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol da "Bu 43 klasörde hiç kurulmamış hastaneler, hiç denize inmeyen gemiler ve dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan kişilerin aynı masa etrafında toplantı yaptıkları görülüyor" diye konuştu.

SES YÜKSELTME TARTIŞMASI

Sanık Albay Dursun Çiçek"in kızı ve avukatı İrem Çiçek ise "Burada çok değerli insanlar yargılanıyor. Dijital terör ve medya terörü tam karşımızda" deyince davaya müdahillik talebinde bulunan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği adına konuşan avukat Necip Kibar, Avukat Çiçek"in "terör" sözlerine tepki gösterdi. Necip Kibar"ın Çiçek"e tepki göstermesi üzerine sanık koltuğunda oturan Albay Dursun Çiçek, Kibar"a "Kes" dediği duyuldu. Duruşma salonunda yaşanan bu gerginlik üzerine hemen olaya müdahale eden Mahkeme Başkanı Ömer Diken "Burada kimsenin Türkiye milleti halkı adına yargılama yapan mahkemede ses yükseltme hakkı yoktur" diye konuştu.

Duruşma sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.

Vatan