Hayatta hiç bir şeyin insan sağlığından daha önemli olamayacağını ifade eden aynı zamanda mahalle sakini Ökkeş Korkmaz, davanın emsal teşkil edebileceğini de söyledi.

Aydın"da ve ülke genelinde gelişen teknoloji ve iletişim çağının vazgeçilmezi haline gelen cep telefonlarının baz istasyonları nedeniyle kanser vakalarında artış görüldüğünün tıp camiasınca doğrulandığını belirten Avukat Ökkeş Korkmaz, bunda yerleşim yerlerinin hemen yanına kurulan baz istasyonlarının da ciddi etkisi olduğunun tespit edildiğini belirterek “Her yerde baz istasyonu eylemi yapılıyor. Benim yaşadığım Efeler Mahallesi"nde hem de bir sağlık kuruluşunun hemen yanındaki özel mülkiyet olan bir apartmanın tepesine kurulan baz istasyonu tüm komşuları rahatsız etti. Mahalle olarak eylem yapmak yerine hakkımızı hukuki yollardan aramanın daha uygun olacağını düşündük. Baz istasyonu kurulduktan sonra o bölgede yaşayan halkımızın meydana gelen sağlık sorunlarını gösteren belgelerle birlikte Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi"nde dava açtık” dedi.

Mahalle sakini Avukat Ökkeş Korkmaz tarafından Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi"nde 2008/806 dosya numarası ile açılan davanın 2009/624 nolu gerekçeli kararında “Baz istasyonlarının işletilmesi sonucu geniş bir halk kitlesine yarar sağladığı bilinen bir olgudur. Ne var ki; bu yararın sağlanması karşısında kişilerin zarar görmesi hoş görülemez. Bu bakımdan gerek hizmetten elde edilen yarar ve bunun karşısında verilen zararın dengelenmesi gerekmektedir. Hiçbir hizmet, insan yaşamı kadar öncelikle nem taşımaz. Diğer bir anlatımla, yararlı bir hizmetin karşılığı olarak insanın ölümü uygun bir sonuç olarak kabul edilemez. İnsan yaşamında tehlike yaratan bir hizmetin kişi yaşamı önüne geçmesi ve ona üstünlük tanınması doğru bir yaklaşım olarak düşünülmez. Kaldı ki somut olayda bu hizmetin aynı yerde verilmesinde bir zorunluluk da bulunmamaktadır. Muhtemelen fazla bir giderle de olsa başka bir yerde aynı sonuçları sağlayacak bir istasyonun kurulması ve hizmet vermesi olanaklıdır” denilerek baz istasyonun kaldırılmasına karar verildi.

Mahkeme hakimi Ayşe Ermumcu, hiç bir hizmetin insan yaşamı kadar öncelik ve önlem taşımadığını belirterek, baz istasyonun endişeye yol açtığını, psikolojik olarak yaşamı olumsuz etkilediğini göz önünde bulundurarak, çevreye zarar verdiği için kaldırılmasına hükmetti. Ayrıca mahkeme yargılama giderlerinin de baz istasyonu şirketince davacılara ödenmesine de karar verdi./iha