Komisyon, gittikçe yaşlanan Avrupa nüfusu nedeniyle emeklilik yaşının ortalama yaşam süresine göre yeniden düzenlenmesinden yana.

Öneri Brüksel’de, Avrupa Birliği Komisyonu’nun sosyal işlerden sorumlu üyesi Laszlo Andor tarafından açıklandı. Andor, Avrupa’da nüfusun giderek yaşlandığına, doğumların ve istihdam piyasasına katılanların sayısının azaldığına dikkat çekti. Sosyal işlerden sorumlu komisyon üyesi Andor, nüfus yapısının değişmesinin emeklilik sistemi için tehlike yaratabileceğini kaydetti. Komsiyon’un araştırmalarına göre, 2020 yılına kadar Avrupa’da yaşayan 60 yaşın üzerindekilerin sayısı 20 milyon artacak.

Laszlo Andor, emeklilik maaşının, Avrupalıların yaklaşık dörtte biri için ana gelir kaynağı olduğunu, emeklilik sistemi değiştirilmediği takdirde milyonlarca kişinin yaşlılığında yoksulluğa düşeceğini açıkladı.

Emekli maaşları bütçeleri zorluyor

Andor bu gerekçeler nedeniyle, Birlik üyesi ülkeleri, emeklilik yaşını, toplumun ortalama yaşam süresine göre belirlemeleri, erkeklere göre çalışma hayatı daha kısa olan kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesini ve erken emekliliğin azaltılması çağrısı yaptı. Andor, özellikle mali sıkıntıdaki devletlerde, emeklilik ödemelerinin bütçeyi sarstığını vurguladı. Halihazırda, emeklilik maaşları gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde onuna tekabül ediyor. 2060 yılına kadar bu oranın yüzde 12,5’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Öneri, Komisyon içinde tartışmalı. Karar yetkisi milli hükümetlerde. Komisyon sadece hükümetlere öneride bulunabiliyor.