Anavatan hasretiyle yola çıkacak vatandaşların gümrüklerde sıkıntı yaşamamaları adına yanlarındaki eşyalara dikkat etmeleri gerekiyor. Aynı şekilde dönüş yolunda da yanlarında getirecekleri eşyalara dikkat edilmesi gerekiyor. Her ülkenin kendine göre gümrük kurallarının olduğu unutulmamalı.

Yaz tatiline sayılı günler kala Türkiye’ye gidecek vatandaşlarımızın da hazırlıkları başladı. Bu hazırlıkların yanı sıra izin yolunun çileye dönüşmemesi için alınması gereken birçok önlem de bulunuyor. Yol üzerindeki ülkelerin farklı uygulamaları bilmediği takdirde büyük sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntılara maruz kalmama adına geçilecek ülkelerle ilgili çeşitli bilgileri öğrenmek gerekiyor. Bunlardan biri de ülkelerin gümrük kuralları. Yola çıkmadan önce mutlaka güzergâh üzerinde bulunan ülkelere ait gümrük kuralları hakkında bilgi edinmekte fayda var. Gümrüklerde yapılacak kontrollerde getirilmesi yasak olan ürünlere rastlanılması durumunda ürünlere el konulduğu gibi birçok durumda para cezası da kesilebiliyor. Bilinmesi gereken kurallardan bazıları ise şöyle:

NAKİT PARA

Yanınızda fazla nakit para veya değerli eşya kesinlikle taşımayın. Tatilini Türkiye’de geçirecek vatandaşların, kara, hava veya denizyoluyla Türkiye’ye gidiş ve dönüşlerde yanlarında taşıyabilecekleri nakit para miktarı ülkelere göre değişiyor. AB’ye üye olmayan bir ülkeden AB üyesi bir ülkeye girişte yanınızda eğer 10 bin Euro ya da daha fazla para varsa bu parayı yazılı olarak gümrükte beyan etmeniz gerekiyor. Yanınızda izin verilenden fazla miktarda parayla herhangi bir AB ülkesine girişte yakalanan kişilere üstünde bulundurdukları paranın miktarına göre 1 milyon Euro’ya kadar ceza kesilebiliyor. Yanınızda geldiğiniz ülkenin parasından büyük miktarda varsa, bu para da o günkü kur üzerinden Euro’ya çevrilerek hesaplanıyor. Ülkelere göre beyan etmeniz gereken miktarlar hakkında önceden mutlaka bilgi edinin.

YİYECEK MADDELERİ

Anavatan’da izinlerini tamamlayıp, yaşadıkları ülkelere geri dönecek vatandaşlarımızın, yanlarında et, süt ya da süt ürünlerinden herhangi bir ürünü getirmemeleri tavsiye ediliyor. Ancak yine de bu ürünleri getirmek isteyen yolcuların, yaşadıkları AB ülkelerine sınırdan geçişlerde, veterinerlerin kontrol için hazır bulunduğu belirli noktalardan giriş yapmalarını, getirilen et, süt ve peynir, kaşar gibi süt ürünleri, satın alınan ülkede bir sağlık kurumu tarafından da ‘Veteriner Dökümanı’ (GVDE) diye adlandırılan onaylı bir belge alıp, bu belgeyi yaşadıkları ülkeye girişlerde gösterilmelerinde fayda olabilir. Diğer yandan ‘AB dışından tavuk eti ve yumurtanın getirilmesi de yasak. Yabani mantar, asma yaprağı ve patatesin de Almanya’ya sokulması yasak yiyecekler arasında yer alıyor. Bebek mamalarının, sağlık nedenleriyle açılmamış paketlerde olması koşuluyla 2 kiloya kadar izne tabi tutulmuyor. Canlı midye, balık gibi deniz mahsulü ürünleri ya da dondurulmuş deniz ürünleri de hijyen ve sağlık nedenlerinden ötürü ülkeye sokulmadan önce gümrük görevlilerine belgeleriyle beraber gösterilmek zorunda.

TAKLİT ÜRÜNLER

Gümrük kapılarında sık sık yaşanan sorunlardan biri de tatile gidilen ülkede satın alınan taklit ürünlerdir. Türkiye’nin de birçok şehrinde pahalı markaların taklit ürünlerini çok ucuza satın almak mümkün. Dönüşte gümrüklerde yapılan kontrollerde, taklit ürünlerin çeşidi, sayısı ve bu ürünlerin satış amaçlı ülkeye sokulup sokulmadığı dikkate alınıyor. Böyle bir durumun söz konusu olması durumunda taklit ürünlere el konulup, yasa gereği ceza uygulanıyor. Karayoluyla ya da trenle yolculuk yapıp tatil yapılan ülkeden satın alınan taklit ürünlerin toplam değerinin 430 Euro’yu geçmemesi gerekiyor. Deniz ya da havayoluyla yolculuk yapıp, satın alınmış taklit ürünlerin hepsi yolcunun valizinde ve değeri 430 Euro’nun altında olması durumunda geçişlere izin veriliyor.

ANTİKA ve SANAT ESERLERİ

AB dışındaki bir ülkeden antika ya da herhangi bir sanat eseri getirmek istediğiniz takdirde o ülkenin ilgili makamlarından bilgi almanızda fayda var. Gittiğiniz ülkeden hatıra olarak yanınızda taş getirmek isteğinizde bile bunun için yasal düzenlemelerin olduğunu unutmayın. Bu nedenle, getirmek istediğiniz bir Antika eşyası veya herhangi bir sanat eseri hakkında önceden bulunduğunuz ülkenin makamlarından mutlaka bilgi alın.

BİTKİLER

Getirmek istediğiniz bitki kökeni veya meyveler Avrupa ya da Akdeniz ülkelerindeyse 3 kiloya kadar olan miktarlarda herhangi bir karne ya da belge olmadan geçiş yapılabiliyor. Orkide ve kaktüsler de ise bazen problem yaşanabiliyor. Patates, üzüm fidanı, asma yaprakları, toprak ya da bitkilerin gelişimini hızlandıran etkili maddelerin girişinin ise kesinlikle yasak olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İLAÇ

Avrupa ülkelerinde reçete ile satın alınan ilaçlar için Türkiye’de reçete gerekmeyebiliyor. Buna bazı antibiyotikler de dâhil. Sahte ilaçlarla, tehlikeli ve genellikle içinde doping maddesi bulunan ilaçların AB Ülkelerine sokulması yasak. Avrupa ülkelerine dönüşte sokulacak ilaçlara sınırlamalar var.Yolcular sadece seyahat dönüşünde kendi kullandıkları ilaçları getirebilirler.

Eğer Türkiye’den bir yakınınız gelecekse, kendileri için yazılmış ilaçların sadece 3 aylık kullanım için getirilmelerine izin var.

BUNLARI YANINIZDA GETİREBİLİRSİNİZ

AB dışındaki herhangi bir ülkeden AB’ye üye bir ülkeye giriş yaptığınızda yanınızda bulundurduğunuz eşyaları gümrüksüz olarak geçirmek istiyorsanız, bu eşyaların ticari bir özellik taşımıyor olması gerekiyor. Kendiniz kullanmak ya da bir başkasına hediye etmek için satın alınan eşyaların faturası olması gerekiyor.

- Tren ya da otomobille AB üyesi olmayan başka bir ülkeden AB ülkelerine dönüyorsanız yanınızda değeri 300 Euro’yu aşmayacak şekilde elektronik bir alet ya da giyim eşyası getirebilirsiniz.

- 300 Euro’luk sınır uçak veya gemiyle seyahat edenlerde 430 Euro’ya çıkıyor. 15 yaşın altındakiler için ise bu sınır 175 Euro. Yanınızda getireceğiniz eşyaları ya kendiniz kullanmanız ya da hediye olarak bir başkasına getiriyor olmanız gerekiyor.

- Yolcuların yanında getirdikleri değeri 700 Euro’ya kadar olan eşyaların yüzde 17,5′i gümrük vergisi olarak kesiliyor.