17 ülkeden gelen 110 baharatçı Türkiye"den mutlu ayrıldı.
Türkiye"nin, Avrupa Baharat Birliği"nde tek tedarikçi ülke olduğunu belirten Avrupa Baharat Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Avrupa Baharat Birliği"nin genel kurulunun Türkiye"de gerçekleştirilmesinin Türk baharat sektörünün kendisini dünya devlerine tanıtabilmesi açısından son derece önemli bir fırsat olduğunu bu fırsatı çok iyi değerlendirdiklerini söyledi.
Avrupa Baharat Birliği"nin 2010 yılı Genel Kurulu"nun Gala yemeği için Efes Celsus Kütüphanesi"ni seçtiklerini vurgulayan Tarakçıoğlu, “Bu yemek organizasyonu ile ilgili çok övgü aldık. Delegeler, ESA Genel Kurulları"nda, ilk defa tarihi bir mekanda böyle bir organizasyona tanık oldukları söylediler. Bir sonraki akşam yemeğini Kervansaray"da gerçekleştirdik. Yemek mekanı olan Kervansaray, baharat yolu açısından önemli idi ve bu mekanda Türk gecesi olarak yemek organizasyonu yine övgü aldı. Bu gün ayrıca, Efes ve Meryem Ana turu yapıldı ve delegeler hacı oldular. 05 Haziran"da ise Denizli ve Pamukkale turu organizasyonu yapıldı. Bu turda da katılımcılar, kekik, anason, kimyon ve haşhaş üretim alanlarını gördüler. Ayrıca, Pamukkale - Hierapolis ziyaret edildi” dedi.

ESA, AVRUPA"DA BAHARAT KONUSUNDA OTORİTE
Avrupa Baharat Birliği(ESA)"nin Avrupa Birliği"nde baharat konusunda örgütlenmiş en önemli sivil toplum kuruluşu ve meslek kuruluşu olduğuna işaret eden Tarakçıoğlu, “Alman, İngiliz, Fransız, İspanyol, Hollandalı, İtalyan, İsveçli, Belçikalı, Türk baharatçıları bünyesinde toplayan ESA Avrupa Birliği Komisyonlarının baharat ile ilgili danıştığı tek kuruluştur. ESA"da etkin görev alarak sektörümüz ile ilgili AB"de alınacak kararlara direkt müdahil olma ve kararları Türkiye"nin menfaatlerine uygun olarak şekillenmesine katkı sağlayabiliyoruz. Bu toplantıya ESA dışında Amerikan Baharatçılar Birliği (ASTA) Başkanı Roger Lawrence ve Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı” diye konuştu.

ÜRÜN REKOLTELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Genel Kurul Toplantısında, daha önce yapılan çalışmalarla ilgili gelişmelere değinildiğini kaydeden Tarakçıoğlu, şöyle devam etti: “Alt komiteler tarafından yapılan çalışmalara yer verildi, üyelikler gözden geçirildi, 2010 yılı bütçesi onaylandı, uluslararası kuruluşlarla (ASTA- American Spice Trade Association/Amerikan Baharat Ticareti Birliği, IOSTA- International Organisation of Spice Trade Associations/Uluslar arası Baharat Ticareti Organizasyonu) işbirliği, baharat sektörüyle ilgili ulusal faaliyetler, ürün rekolteleri görüşüldü. Ayrıca, toplantı programında Amerikan Baharatçılar Birliği Başkanı Roger LAWRANCE, Genel Sekreteri Cheryl Deem, Gıda Güvenliği ve Kriz Yönetimi Başkanı Tony Hınes ve Avrupa Aperatif Gıdalar Birliği Genel Sekreteri Steve Chandler sektörün dünyadaki konumunu anlatan sunumlar gerçekleştirdiler.”
Ege İhracatçı Birlikleri"nin 10 yılı aşkın süredir ESA üyesi olduğuna vurgu yapan Tarakçıoğlu şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl İtalya Como"da yapılan genel kurulda ESA Yönetim Kurulu"na Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği seçildi. ESA"da Türkiye büyük bir tedarikçi olarak temsil ediliyor. Türkiye"deki Genel Kurulun başarılı geçmesi için 6 ay yoğun bir hazırlık dönemi geçirdik. Bu etkinlik sayesinde ülkemize has kekik, defne yaprağı, kimyon, anason tohumu, rezene tohumu, adaçayı, biberiye vb. ürünlerin tanıtımı yanı sıra işletmelerimizi ve hasat öncesine denk gelen bir zaman olduğu için tarlalarda üretim alanlarını Avrupalı baharatçılara gösterme şansına sahip olduk.”

HEDEF 2 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türkiye"de, odundışı orman ürünleri ihracat merkezinin Ege Bölgesi olduğunu belirten Tarakçıoğlu, bugün Türkiye"de 150 milyon dolar civarında olan odundışı orman ürünleri ihracatını cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümünde 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Tarakçıoğlu, “Bugün, İspanya 2 milyar dolar odun dışı orman ürünleri ihracatı gerçekleştiriyor. Neden bizde olmasın? Bizde 2023 yılında 2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalamak için ürünleri işleyip katma değerini artırmalıyız. Örneğin defneyi 3 dolara satmak yerine yağını çıkarıp, parfüm yapıp, sabun yapıp 3 dolar yerine 80 dolara sattığımız zaman bu ihracat rakamına ulaşacağız'' dedi.
Türkiye"nin halen dünyada üçüncü dünya ülkesi gibi algılandığına işaret eden Tarakçıoğlu, şöyle konuştu; ''Bu toplantı sektörümüz için motivasyon kaynağı olacak. Bazı firmalar Türkiye'yi halen üçüncü dünya ülkesi biliyorlar. Bu ziyaretlerinde işletmelerin standartlarının ne kadar yüksek olduğunu görecekler. ISO ve HACCP belgesine sahip olduğuna bire bir şahit olacaklar. Hindistan dünyanın en büyük tedarikçisi olmasına rağmen işletme standartları çok düşük. Türkiye"deki işletmeler dünyanın en gelişmiş işletmeleri. Bu işletmeleri dünyanın büyük ithalatçılarına göstermek istiyoruz” dedi. iha