Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, başta büyükşehirlerde olmak üzere yapılacak yeni projeler içinde, mimarisiyle halkın ihtiyaçlarına uyumlu esnaf çarşıları yapılmasını istediklerini belirterek, "Ecdadımızın 600 evvel kurduğu ve bugün AVM'lere bile örnek teşkil eden kapalıçarşı tarzında yeni 'Esnaf Çarşıları' tüketici odaklı ve fiyatların yüzde 50 ucuz olduğu yerler olacaktır" dedi.
 
Palandöken yazılı açıklamasında kentlerde büyük sorunlar yaşanmasına yol açan devasa AVM'lerin, mimariden trafik sorununa, bölgedeki sosyo-ekonomik yapının bozulmasına değin birçok olumsuzluklara neden olduklarını savundu.
 
Esnaf çarşılarının kültüre ve yaşanan bölgeye daha uygun olduğunu savunan Palandöken, "AVM'ler yüksek kira giderlerini fiyatlarına yüze 50 yansıtıp tüketiciye yüklüyor" dedi. Palandöken, "Esnaf çarşılarıyla, vitrinlerde hiç değişmeyen yüzde 50, yüzde 80 indirim varmış gibi tüketiciyi aldatmaya yönelik daimi görsel kirlilik de bitecektir. Esnaf çarşıları piyasada rekabeti güçlendirecektir" görüşünü savundu. Bendevi Palandöken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve TOKİ ile koordineli olarak yapılacak kapalıçarşı benzeri esnaf çarşılarının tıpkı sanayi sitelerinde olduğu gibi küçük esnafı ya çok ucuz fiyatla iş yeri sahibi yapacağını ya da çok uygun kira bedeliyle iş yeri tutmasını sağlayacağını anlattı.