Kuşadası'nın Yavansu Mahallesi'nde kısa süre önce hizmete giren bir alış veriş merkezi tarafından Kuşadası ve Söke şehir merkezlerine konulan ücretsiz servis minibüsçülerin tepkisine yol açtı.
Kuşadası Yavansu Mahallesi'nde hizmete giren bir alış veriş merkezi, Kuşadası ve Söke'de oturan vatandaşlara yönelik başlattığı ücretsiz servisleri ile Kuşadası ve Söke'nin tüm mahallelerini dolaşarak topladığı müşterileri alış veriş merkezine taşımaya başladı. Alış veriş merkezinden çıkan müşteriler de Kuşadası ve Söke'nin mahallelerine servis yapılan uygulama devreye sokuldu. Alış veriş merkezinin ücretsiz servis uygulaması, özellikle Kuşadası'ndan siteler ve Söke ile Söke'den siteler ve Kuşadası'na
yönelik görev yapan minibüs hatlarının tepkisine yol açtı. Alış veriş merkezi servisinin bir günde Söke'den 400 kişiyi getirip götürdüğü; Kuşadası merkezinden ise yaklaşık 600 kişinin getirilip götürüldüğü belirtildi. Söke güzergahına giden sahil siteleri, Soğucak minibüsleri ve ticari taksiler de merkezin ücretsiz yolcu taşımasından olumsuz etkilendiklerini belirtti.
SS Söke-Kuşadası 28 ve 6 no'lu Minibüs Kooperatifi 1. Başkanı İsmail Gökçen, alış veriş merkezinin ücretsiz servis uygulamasıyla önemli şekilde mağdur olduklarını söyledi. Merkezin yöneticileriyle ücretsiz servislerin kaldırılması için görüşme yaptıklarını ancak olumsuz cevap aldıklarını belirten Gökçen, "Kipa'nın Söke'den ücretsiz servis yapması bizi ciddi biçimde mağdur etmiş durumda. Kipa yöneticileri ile gidip görüştük ve Söke servisinin kaldırılmasını istedik. Kipa yöneticileri; 'Biz bu taşımayı bir
müddet yapacağız. Sonraki dönemde talebinizi değerlendirebiliriz' diyorlar. Söke ya da Kuşadası'ndan çıkan minibüsümüz bir sonraki minibüse yoldaki yolcuyu bildiriyor ve ona göre eksik çıkıyor. Ama yolcu noktasına gittiğimizde Kipa yolcumuzu almış oluyor. Kipa bizim yolcularımızı ve sıradan insanları taşıyor. Buna bir düzen getirilmesi lazım" dedi.
Kuşadası-Soğucak hattında çalışan 12 No'lu Kooperatif minibüsçüleri adına konuşan bir sürücü, "Ticari olarak yolcu taşımacılığı yapan bir kooperatif olarak güzergahımızdaki Kipa çevresine eskiden hepsini biz taşırken şimdi bu oran yüzde 10'a düştü. Kipa ve çevresine giden yerli vatandaş ve turist servisle gidiyor. Hatta sahil sitelerine gitmek isteyen turist bile oraya kadar gidip oradan taksiye, dolmuşa biniyor" dedi. Minibüsçüler arasında tepkiye yol açan Kipa'nın ücretsiz servisleriyle ilgili Kuşadası
Şoförler Odası'ndan da bir açıklama yapıldı.
Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Erol Soysal, Kipa'nın koyduğu servislerden dolayı taşımacılığı ticari olarak yapan şoför esnafın mağdur olduğunu belirterek "İlçe Trafik Komisyonları yasa ile belediyelere devredilmiş durumda. Belediye ile bu konuyu konuşuyoruz. Kipa servislerinin her yere girip çıkmaması için belli bir güzergah olması gerektiğini belirttik. Nasıl minibüslerin bir güzergahı var. Bu Kipa servislerine de uygulanabilir. Bu tür servisleri engellememiz imkansız. Aydın'da bu konu mahkemeye gitti
ve mahkeme Kipa'yı haklı buldu. Yani biz ancak İlçe Trafik Komisyonu'nda Kipa servislerine bir güzergah saptayabiliriz. Belli saatlerde ve belli güzergahlarda taşımacılık yapmalarını sağlayabiliriz. Yeni çıkan Ulaştırma Yasası'nda önemli sorunlar var. Yasalar yetersiz ve karman çorman. Bu sorunları Kıyı Ege Odaları olarak görüştük. Oda başkanları olarak birlikte önümüzdeki Cuma günü Ankara'ya gideceğiz. Orada Ulaştırma Bakanlığı ile görüşüp önerilerimizi sunacağız" dedi.
Bu arada, ücretsiz servis uygulamaları ile tartışmalara neden olan alış veriş merkezinden de yaşanan tepkilerle ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, Albaş Turizm ile tüm Kipa'ların taşıma sözleşmesi bulunduğu belirtilerek şöyle denildi: "Gerek Kuşadası kent içi ve gerek Söke servislerimiz için gerekli yerlerle yazışmalarımızı yaptık ve servis güzergahlarımızı belirledik. Taşımayı bunun üzerinden yapıyoruz. Kuşadası merkezden günde 20 gidiş geliş sefer ve Söke'den de 10 gidiş geliş yapıyoruz.
Kuşadası içinde iki güzergahımız var. Söke'de Kipa Alışveriş Merkezi açıldığında o servisimizi kaldıracağız. Önümüzdeki aylarda Kuşadası içinde sahil siteleri, Davutlar ve Güzelçamlı beldelerine de servis koyarak, servis ağımızı genişleteceğiz. Ücretsiz servislerimizden minibüs hatlarının etkilenmiş olması mümkün değil."