Kutlu ESENDEMİR/GAZETE HABERTÜRK

Şike soruşturması ve oldukça olaylı geçen futbol sezonu Galatasaray'ın şampiyonluğuyla noktalandı. Ancak stadyumlardaki yoğun hareketlilik bitmiş değil. Şampiyon Galatasaray'ın Türk Telekom Arena Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde hummalı bir çalışma var. Bunun nedeniyse Adalet ve Kalkınma Partisi'nin önümüzdeki pazartesi günü yapılacak İstanbul Kongresi'nin bu stadyumda yapılacak olması. Yaklaşık 60 bin kişinin katılacağı kongre, bir stadyumda yapılan ilk parti kongresi olarak da tarihe geçecek. Bu kongrenin mimarıysa Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu . İktidar partisinin neredeyse kuruluşundan bu yana kendisine İl Başkanlığı'ndan başka hedef koymayan Babuşçu'yla, hem stadyumdaki kongreyi, hem stadyumlarda olan biteni, hem de yeni parti yönetiminin çalışma alanı olacak 2014 yerel seçim sürecini konuştum.

Neden böylesi büyük bir stadyumda kongre düzenleyerek risk aldınız?
Çünkü teşkilatlarımın kongrelerindeki heyecanlarını gördükten sonra, bir spor salonunun bu heyecanı taşıyamayacağını düşündüm. Tamamen benim fikrimdi. Önce kimseyle paylaşmadım. Sonra ilçe başkanlarımla paylaşınca müthiş bir alkış aldım ve o gün kongreyi kafamda bitirmiştim. "Hadi bakalım" deyip komisyon oluşturduk ve her aşamayı adım adım planladık. Metro ve raylı sistemle ulaşım zor diye otobüsle ulaşım organize ettik. 1700 tane otobüsün plakasından şoförüne, ilçe sorumlusuna kadar belli... Buraya geldiğinde nereye yanaşacak? Partililer nerede oturacak? Hepsi belli ve planlı...

Sezon içinde Galatasaray taraftarları bu stada gelirken çok çile çekmişti. Yan yollar tamamlanıyor mu?
Biz daha palyatif çözümler üretmeye çalıştık. 400-500 metre mesafelerden gelebilecek üyelerimizin yürüyüş güzergahlarını küçük operasyonlarla düzelttik. Park konusunda sıkıntı vardı. Özel park alanları oluşturduk. Özel mülk sahiplerinden ricada bulunduk. Çevre koşulları açısından, ulaşım açısından herşeyi planladığımızı düşünüyoruz.

Başbakan TT Arena'nın açılışında tepki görmüştü. Şimdi kimi çevreler, "Kendini alkışlatmak istiyor" diyorlar.
Başbakan milletinden çok alkış alıyor. Özel bir alkış hazırlığına ihtiyacı yok... Biz bunu provokatif bir mesele olarak aldık. Öyle gördük. Hiçbir zaman ve hiçbir kimseyle rövanşist olmadık. Bu vesileyle Galatasaray taraftarlarıyla farklı bir kucaklaşmayı da gerçekleştirmiş olacağız. Kaldı ki, ben de Galatasaray'lıyım.

Oldukça gergin bir futbol sezonunu geride bıraktık. Ve olayların öznesinde de Fenerbahçe vardı. Bu kongreyi Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda yapabilir miydiniz?
Tabii ki yapabilirdik. İleride onu da planlarız. İlk kez bir parti stadyumda kongre yapıyor. Belki bundan sonra başka partiler de bunu yapar. Belki bir sonraki kongreyi Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda yaparız.
Fenerbahçe camiasından yükselen yoğun tepkileri nasıl karşılıyorsunuz?
Şike soruşturması yöneticilerinin tutuklu olmaları ister istemez Fenerbahçe taraftarını tahrik etti. Fenerbahçe camiası, spor alanında kendisini ayrıcalıklı gören bir camia ve belki de bunu hak ettikleri çok fazla enstantane var. Bu durum onları gerdi. Tabii gerilim var ama yargı süreci de devam ediyor. Kulüp Başkanı'nın ( Aziz Yıldırım ) cezaevinden ve mahkemede yaptığı açıklamalar var. Bu açıklamalar da bazen taraftar kitlesini gerdi.

Ligin son maçında çıkan olayları nasıl okudunuz?
Ligin son final maçı Saraçoğlu'nda oynanıyordu. Kupanın burada verilip verilmeyeceği tartışılmıştı. Önce, "Verilmeyecek" dendi. Sonra orada kupanın verilmesi kararı verildi. Galatasaray kupayı hak etti ve sonrasında da, ayların birikimiyle insanlar boşaldı. Başbakan devreye girdi. Aynı zamanda Fenerbahçe'li bir taraftar olarak meselenin çözümü için sükunetle katkı yaptı. Aslında Başbakanımızın müdahalesi olmaksızın spor camiası kendi olgunluğuyla bu meseleyi çözebilmeliydi. Bu sürecin ana figürleri burada çok daha sorumlu davranabilmeliydiler. Galatasaray kupayı orada alabilmeli, Fenerbahçe alkışlayabilmeliydi.

Bu konuda cemaate yönelik tepkiler de var.
Bunu hiç anlamıyorum. Neden sürekli bir cemaat yorumları yapılıyor? Hiç anlayabildiğim bir şey değil.

Karadenizli biri olarak Trabzonspor'un "Haksızlığa uğradık Kupa bizim" feryatlarına katılıyor musunuz?
Trabzon'da futbol taraftarlığı çok farklı algılanır. Trabzonspor'un başarısı ya da başarısızlığı bir sonraki maça kadar kentte herkesin konuştuğu konu olur. Tek gündem budur. Esnaf alışverişi durdurur. Dükkan önünde futbol, futbolcular konuşulur, niye bu böyle yaptı tartışmaları olur. Trabzonspor'u birinci lige çıkaran motivasyon da budur. Tetikleyicidir. Trabzon'da futbol farklı bir anlam taşır. Ama artık mağduriyet ve mazlumluk edebiyatı yapmaktan ziyade, Trabzonspor'un futboluyla kendini ortaya koyması ve başarılarını oynadığı futbolla taçlandırması gerekir.

AVCILAR'I İSTİYORUZ, ATAŞEHİR İÇİMDE UHTE
Özellikle gözünüze kestirdiğiniz, almayı çok istediğiniz CHP'nin elinde olan bir ilçe var mı?
Ataşehir ... Ataşehir benim için bir yara. Kabuk bağlamış ama her konuştuğumda kanayan bir yara. Çünkü biz Ataşehir 'i CHP'ye kendi elimizle verdik. İlçe teşkilatımızdan kaynaklanan stratejik hatalar vardı. Ataşehir 'in var olan yapısını algılamakta çok emin oldu ilçe yönetimi. "Biz burada seçimi alırız" dediler. Hiçbir başarıya "emin olunarak" ulaşılamaz. Sen ne kadar emin olursan ol yapabileceğinin en fazlasını, en teferruatlısını, en fazla ayrıntıyı düşünerek yapmak zorundasın. Bu bir rehavettir bizim teşkilatımız açısından. Bu rehavete bağlı olarak da doğru stratejiler üretemedik sahada. Propaganda zemininde, aday profilimiz bağlamında da belki bir özeleştiri yapmamız gerekirdi.

Maltepe'yi de kaybettiniz, Kartal'ı da, Silivri ve Çatalca'yı da.
Ama Ataşehir bir başka! Çünkü ilk defa yerel seçimler e giren yeni bir ilçe. Orada doğru bir başlangıç yapamadık. Bunun için uhtedir ve benim hedef ilçelerim arasında Ataşehir birinci sıradadır. Avrupa yakasında Avcılar ve Büyükçekmece önceliğim vardır.

Niye Avcılar ve Büyükçekmece?
İki ilçe de bugüne kadar Ak Parti'li bir yerel yöneticiyle muhatap olmadı. Ak Parti yerel yönetiminin marka değeriyle buluşmadı.

CHP'de Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Mustafa Sarıgül 'ün adı geçiyor. Bu durum sizin için dezavantaj olur mu?
CHP'nin adayının kim olacağı önemli değil. Biz çıkacak her adaya göre stratejimizi belirleyip, hedefe kitlenmiş olarak yürürüz. Kimin olduğu bizi ilgilendirmiyor. Burası İstanbul , biz buradayız. İstanbul lular AK Parti'nin yerel yönetim markasını ve hizmet anlayışını biliyor. Karşımızdaki adayın kim olduğu çok önemli değil. Biz kendi yaptığımızla ilgiliyiz. Biz şunu yapmalıyız: Teşkilatımızda her bir kişinin sırtında akması gerektiği halde bir damla ter dahi eksik kalmamalıdır. Bu teri atarsak, bizi memnun edecek bir sonuca ulaşmış olacağız. Sarıgül'ün adaylığına dönersek mevcut handikapları, kendi önünde en ciddi engeldir. Zamanı gelince onları da konuşuruz.

Ya Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım 'ın büyükşehir belediye başkan adaylığı?
Fantezi olarak adı kulislerde geçiyor.

ŞEHİR TİYATROLARI İÇİN MUHTEŞEM BİR KARAR

Şehir tiyatroları nın kapanması kararını doğru buldunuz mu?
Büyükşehir Belediye Meclisimizin muhteşem bir karara imza attığını düşünüyorum. Şehir tiyatroları , kendine özgü, ayrıcalıklı bir alan olarak kimseye karşı sorumluluk taşımayan bürokratik, elitist, seçkinci sanat anlayışı içerisinde bugüne kadar taşındı. Söz konusu yönetmelik, 12 Eylül darbesinden sadece 2 ay sonra yapılmış bir yönetmelik. Bu yönetmelikle bugüne kadar geldi. Gürültü çıkarılan husus, o seçkinci, kendini ayrıcalıklı hisseden elitist sanat anlayışının artık şehir tiyatroları nda bir zemin bulamayacağı kaygısı ve endişesine dayalı. Yoksa sanat yapabilme adına değil. Sanatı adına bir kaygıya yer yok, gerek de yoktur. Sadece kendisini ayrıcalıklı hisseden bir kesimin feveranıdır.

Kenan Işık'ın istifası sizin için ne anlam taşıyor?
Niye istifa ettiğini bilmem ama Kenan Bey bir mahalle baskısına maruz kalarak istifa etmişse bu da onun sorunudur.

"KADİR BEY'LE İLGİLİ KARARI BAŞBAKANIMIZ VERECEK"
Kongrenizde ortaya çıkacak yönetim, partinizi yerel seçimler e hazırlayacak. Kadir Topbaş 'ı, yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterecek misiniz?
Kadir Bey'in gündeminde, İstanbul 'a en iyi hizmet ve 2014'e girerken partimizin yerel performansını zirvede oraya taşımak bulunuyor. İl Başkanı olarak görevim, teşkilat dinamiklerini bu anlayışa hizmet edecek anlamda seferber etmek. Vakti zamanı geldiğinde bu partinin karar süreçleri, Başbakanımız, "Kadir Bey'le devam edeceğiz" derse devam ediyoruzdur. Bu en doğru karardır, gereği yapılır. Bir başka karar ortaya çıkacaksa da, bu da gene istişareyle ve ortak aklın ürünü olarak ortaya çıkmış bir karardır ve bunun gereğini yaparız.

İstanbul'un sizce çözülemeyen temel sorunu nedir?
Ulaşım elbette. Ulaşım ı çok büyük yatırımlara rağmen arzu etiğimiz ölçüde çözemedik. Ama bütün metropollerin de temel sorunu ulaşım . Bizim mazeret üretmek gibi bir geleneğimiz yok. Bu nedenle büyük yatırımlarımız sürüyor. Mesela Marmaray'la Anadolu ve Avrupa yakasındaki ulaşım ağı entegre olacak. Yerin altında 24 saatlik hummalı bir çalışma var. Bunun sonuçlarını 2013-2014'te almaya başlayacağız.

Belediye otobüslerinden yoğun şikayetler geliyor.
İETT bütün otobüs stokunu yeniyor. Metrobüs önümüzdeki günlerde Beylikdüzü'ne ulaşacak. Ulaşımla ilgili İstanbulluların konforlu ve hızlı bir şekilde seyahat edebilmesi için İstanbul bütçesinin büyük kısmını ulaşım yatırımlarına ayırdık. Önümüzdeki yerel seçimlere geldiğimizde, İstanbul ulaşım aksları itibarıyla çok daha rahatlamış bir hale gelecek.