"Sinema dünyasının en prestiji" kabul edilen 82. Oscar Ödülleri adayları açıklandı.
Fantastik bilim kurgu "Avatar" ve savaş filmi "The Hurt Locker" 9 dalda aday gösterildi. Bu yılki yarışmanın en ilginç yanı ise, "Avatar"'ın yönetmeni James Cameron ile "The Hurt Locker"ı çeken eski karısı Kathryn Bigelow'un 9 dalda kıyasıya yarışacak olması.

5 YERİNE 10 FİLM LİSTEDE

Bu arada, Mahsun Kırmızıgül'ün "Güneşi Gördüm" filmi ise "En iyi yabancı Film" dalında aday gösterilmedi. "En iyi film" dalında bu yıl 5 yerine 10 aday ortaya çıktı. Bu seneki Oscar'ın en iyi filmleri arasına ise ikilinin yapımları ile "The Blind Side", "District 9", "Inglourious Basterds", "Precious: Based on the Novel 'Push' By Sapphire", "Up", "A Serious Man", "Up in The Air" ve "An Education" girdi. Ödüller, 7 Mart'ta Los Angeles'taki Kodak Tiyatrosu'nda Steve Martin ve Alec Baldwin'in sunuculuğunu yapacağı törenle dağıtılacak.


Cameron'un son filmi Avatar, dünya genelinde yaklaşık 2 milyar dolar geliriyle, Titanic filmini bile geçerek gişe rekoru kırarken, filmde Sigourney Weaver'in oynadığı karakterin sigara içmesinin genç nesil üzerinde büyük tehdit oluşturduğu öne sürülmüştü. Filmdeki bu sahneler nedeniyle sigara karşıtı gruplar, önceki günlerde Avatar'a "Kara Akciğer" ödülünü layık görmüştü. Tayvanlı 42 yaşındaki yüksek tansiyon hastası bir izleyici de, filmi üç boyutlu izledikten sonra aşırı heyecanlanmaya bağlı kalp krizi geçirerek ölmüştü.

Bigelow'a 62. Film Yönetmenleri Derneği Ödülü'nü getiren "Ölümcül Tuzak", savaş filmi. Bigelow, Irak'ta bomba imha uzmanı 3 Amerikalı'nın hikayesini anlatan film için "Bu hikayeyi olabildiğince dürüst anlatmak için büyük bir sorumluluk hissettik" demişti.


2 dalda fark attılar


FİLM: "Avatar", "The Blind Side", "District 9", "The Hurt Locker", "Inglourious Basterds", "Precious: Based on the Novel 'Push' By Sapphire", "Up", "A Serious Man", "Up in The Air" ve "An Education".

YÖNETMEN: James Cameron (Avatar), Kathryn Bigelow (The Hurt Locker), Quentin Tarantino (Inglourious Basterds), Lee Daniels (Precious: Based on the Novel 'Push' By Sapphire) ve Jason Reitman (Up in the Air)

ERKEK OYUNCU: Jeff Bridges (Crazy Heart), George Clooney (Up in The Air), Morgan Freeman (Invictus) ve Jeremy Renner (The Hurt Locker) aday oldu.

KADIN OYUNCU: Sandra Bullock (The Blind Side), Helen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (An Education), Gabourey Sidibe (Precious: Based on the Novel 'Push' By Sapphire), Meryl Streep (Julie & Julia) ödüle aday gösterildi.

YABANCI FİLM: "Ajami" (İsrail), "El Secreto de Sus Ojos" (Arjantin), "The Milk of Sorrow" (Peru), "Un Prophete" (Fransa) ve "The White Ribbon" (Almanya) filmleri aday oldu.

ORİJİNAL SENARYO: "The Hurt Locker" (Mark Boal), "Inglourious Basterds" (Quentin Tarantino), "The Messenger" (Alessandro Camon ve Oren Moverman), "A Serious Man" (Joel Coen ve Ethan Coen) "Up" (çok yazarlı) filmlerinin senaryo yazarları ödüle aday gösterildi.


Kozlarını paylaşacaklar


Cameron'un çektiği Avatar, tüm dalların yanısıra sanat yönetmeni ve görsel efektte, eski eşi Bigelow ise The Hurt Locker ile erkek oyuncu ve özgün senaryo ile fark attı./yeni şafak