‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ kutlamalarında Şişli’de bazı banka ile iş yerlerinin camlarını kırdıkları, 17 ATM’ye de zarar verdikleri öne sürülen ve aralarında İslamcı yazar İhsan Eliaçık’ın kızı Zeynep Can Eliaçık’ın da bulunduğu 48 kişi hakkında 29 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların devleti, hükümeti, özel mülkiyeti, dini, aileyi, teşkilatı, bütün kurumları lüzumsuz ve sömürge aleti olarak görüp reddettiği, toptan kaldırılmasını istedikleri, bunun için savaşılması gerektiğini savunarak anarşizmi kabul edip, bu amaçla ‘Devrimci Anarşist Faaliyet’ oluşumu içerisinde birleştikleri öne sürüldü.

Verdikleri zararlar

İddianamede sanıkların haberleşerek 1 Mayıs 2012’de, Taksim Meydanı’nda yapılan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”ne katılmak için ellerinde çekiç, sopa gibi silahtan sayılan malzemelerle birlikte, bir kısmının yüzleri maskeli olarak miting güzergahı olan Şişli, Halasgargazi ve Büyükdere Caddesi üzerinde izinsiz gösteri yapmak amacıyla toplanarak yürüyüşe geçtikleri iddia edildi. Yürüyüş sırasında taşkınlık yaparak söz konusu caddeler üzerinde bulunan çeşitli bankalara ait toplam 17 ATM’ye zarar verdikleri, iki güvenlik kamerası ile bankaların ve bazı iş yerlerinin camlarını, belediyeye ait reklam panolarını, belediye otobüs duraklarının ve PTT şubesinin camlarını kırarak zarar verdikleri öne sürüldü.

Devrimci anarşistler

Şüphelilerin, bu amaçla ”devrimci anarşist faaliyet oluşumu” içerisinde birleştikleri ifade edilen iddianamede, ”Ancak bu oluşum, Yargıtay 8.Ceza Dairesi’nin 3 Temmuz 1986 tarihli kararında da belirtilen, suç işlemek için örgüt kurma, yöneticisi ve üyesi olma suçunun unsurları arasında sayılan düşünce ve eylemde süreklilik, suç işlemek için düzenli ve planlı ortaklık, yönetim, dayanışma ve disiplin gibi ögelerle bir araya gelme ve böyle bir çalışma içerisinde olma gibi unsurları taşımadığı anlaşıldığından, basit birleşme niteliğinde olduğu anlaşılmıştır” denildi.

15 kişi için tahliye kararı

İddianamede bazı sanıkların ise yürüyüşe katıldıklarını kabul ettikleri ifade edildi. İddianamede aralarında yazar İhsan Eliaçık’ın kızı Zeynep Can Eliaçık’ın da bulunduğu 48 kişi hakkında kamu malına zarar vermek, mala zarar vermek, izinsiz gösteri ve yürüyüş düzenlemek 4 yıldan 29 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianameyi kabul eden İstanbul 39’uncu Asliye Ceza Mahkemesi 15 kişinin tahliyesine karar verdi.