Yunan yetkililer, orman yangınları iddiasıyla çifte nota verip, bilgi verilmesi için Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği ve Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği nezdinde girişimde bulundu.

MESUT YILMAZ: TAMAMEN ÇARPITILMIŞ

Savcılıktan inceleme

Yunanistan Yüksek Mahkemesi Savcısı Yanis Tendes, ülkenin tüm savcılarına 1995-1997 arasındaki orman yangınları ile ilgili tüm dosyaları incemeleri talimatını verdi. Tendes, dosyaların incelenmesi hedefinin orman yangınlarının maddi ve manevi sorumlularının tespit edilerek adalete teslim edilmeleri olduğunu açıkladı.

AB’ye şikayet

Solcu Siriza Partisi Avrupa Milletvekili Nikos Huntis Avrupa Parlamentosu’na sunduğu bir soru önergesiyle, AB Komisyonu’nun Yılmaz’ın açıklamaları hakkında tavır almasını istedi. Hundis soru önergesinde, “AB’ye girmek isteyen ülkelerin paranoyak katiller gibi davranmaları kabul edilemez” dedi. Yılmaz’ın açıklaması üzerine Yunan İstihbarat Teşkilatı eski başkanlarından ve aşırı milliyetçi Laos partisi milletvekili Yiannis Korantis, “Yunanistan’daki ormanları Türklerin yaktığına dair bilgi ve bulgular vardı, ama kanıt yoktu. O dönemin hükümetleri de bu bilgileri Türkiye’ye karşı kullanamadılar ya da kullanmak istemediler” dedi. Dönemin Yunan Ormancılık Bakanı Stefanos Cumakas da, “Orman yangınlarının arkasında Türk gizli servislerinin bulunduğu bilgileri hükümete ulaşmıştı” diye konuştu.

Basında manşetlerde

Yılmaz’la ilgili haberler Yunan gazetelerinin manşetinde yer aldı. Ta Nea gazetesi Tansu Çiller’in başbakan olduğu dönemde Atina, Selanik ve Ege’deki İkarya ile Sisam adalarında büyük orman yangınları çıktığını hatırlattı. Gazete, “Yunan hükümeti yetkililerine göre, Yılmaz’ın söyledikleri, Çiller’le olan gizli savaşının su üstüne çıkmasıdır” diye yazdı.