Tanıtım toplantısında konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, öncelikle çiftçilerin bilinçli tarım yapması gerektiğini söyledi.
Aydın Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu"nda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı ve gıda maddesi üreticileri katıldı.
Toplantıda, Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, "Alo Gıda Hattı 174, Gönüllü Gıda Müfettişliği, Beyaz İnci Bayrağı ve Berat Projesi, Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların kayıt altına alınması ve Bitki Koruma Ürünlerinin Reçete ile Satışı" projeleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Bitki koruma ürünleri için ilk reçetenin de kesildiği toplantıda konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, tarımın ne sanayiyle ne de turizmle karşılaştırılamayacağını belirterek, tarımın geçmişte Türkiye"yi borçlarından kurtardığını ifade etti. Alo Gıda Hattı 174 numaralı telefonu da deneyen Vali Malay, “Tarımda öncelikle hedefimiz bilinçli üretim yapmaktır. Bu konuda Aydın çiftçisi önemli aşama kaydetmiş durumda fakat yeterli değil. Bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları sağlığımızı tehdit ettiği gibi ihracatımızın da önüne taş koymaktadır. Babadan, dededen kalma yöntemlerle üretim yapamayız. Bakanlık düzeyinde gerçekleştirilen yatırımları, çiftçimize de yansıtmalıyız” dedi.
"REÇETESİZ TARIM İLACI ALINMAYACAK"
Toplantıda tanıtılan "Bitki koruma ürünlerin reçete ile satışı" projesi hakkında bilgi veren Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, üreticilerin bundan sonra zirai ilaçları kafalarına göre satın alıp ürünlerine veremeyeceğini belirtti. Hastalığa göre ziraat mühendislerinin reçetelere ilaç yazacağını kaydeden Öztürk, “Bakanlığımızın başlatmış olduğu atılım projeleri kapsamında bundan sonra yediğimiz ürünün evimize gelene kadar hangi ilaçlar aldığını bilebileceğiz. Reçetesi olmayan ürünlerin ihracatı gerçekleşmeyecek. Hallerde de satışı yapılmayacak. Amacımız bütün üreticilerimizi bilinçli üretim yapmaya sevk etmek. Reçete sahibi olan üreticilerimiz hastalıkla mücadele için ilaçlarını ilçe tarım müdürlüklerine ve ilaç bayiliği olmayan ziraat mühendislerine yazdırabilirler” şeklinde konuştu.