İsrail'in önceki gece saat 02.00'den sonra başlattığı tek taraflı ateşkesin ardından Hamas tarafından sınır ötesine atılan 6 füzenin düşüş haberiyle başladı Ortadoğu'nun kaynayan kazanı Gazze'de dün... Sabah saatlerinde İsrail'in füzelere ateşle karşılık verdiğinin öğrenilmesiyle 22 gün süren katliam boyutundaki savaşın bitmediğinin sinyalleri veriliyordu. İsrail Ordusu'nun Gazze kentlerinden çekilme görüntülerinin uluslararası haber ajanslarına düşmesinden birkaç saat sonra ise Gazze'deki insanlık dramını en azından hafifletecek müjdeli haber geldi. Hamas dün İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi için bir haftalık süre tanıdığını açıklayarak ateşkes ilan ettiğini bildirdi. Tam da bu saatlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımıyla Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde yapılan Gazze Zirvesi başlamıştı.

SARKOZY: İSRAİL'E SÖZ VERDİK
Gazze Zirvesi'nin eşbaşkanı olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy zirve sonunda düzenlediği basın toplantısında "İsrail ile yan yana yaşayan bir Filistin devletinin kurulmasına dayalı bir çözüm için çalışacağız. İsrail'e Hamas'a kaçak silah girmemesi için askeri ve diplomatik yardım sözü verdik" dedi. Ancak bu konuyla ilgili plana ait detay vermekten kaçındı. İsrail karşıtlığıyla bilinen İran yönetimi ise İsrail'in ateşkes kararını 'Hamas direnişinin zaferi' olarak yorumladı.

AYAKLARINDAN BAĞLI CESETLER
Türkiye'nin ateşkes sürecindeki arabuluculuk çalışmalarının 'takdir belgesini' ise AB yüksek temsilcisi Javier Solana "Türkiye'nin Kafkas Krizi, Gazze Savaşı ve Ermenistan'a yaptığı açılımlar dikkat çekti. Ortadoğu'daki önemli rolü Avrupa'ya yakınlaşması gerekliliğini gösteriyor" sözleriyle verdi. İsrail tanklarının geri çekildiği Gazze'deki bölgelerde ise 22 günlük katliamın saklı izleri gün yüzüne çıkmaya başladı. İsrail askerlerinin terk ettiği Gazze'nin Zeytun mahallesinde el ve ayaklarından bağlanmış 10 Filistinlinin cesedi bulundu. Gazze'de yaralıları tedavi eden doktorlar ise yaralara dokunduklarında ellerinin yandığını söyleyerek "Bunun kimyasal fosfor bombasından" kaynaklandığını öne sürüyorlar.

SABAH