Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, TBMM tatile girmeden önce çıkarılan ve sağlık alanında da önemli değişiklikleri kapsayan torba yasayı değerlendirdi. Aydın Tabip Odası binasında gerçekleşen toplantıda Atay’a Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti.

Temmuz başında TBMM’nin tatile girmesine yakın önceki yıllarda olduğu gibi bir torba yasanın daha kanunlaştırıldığına işaret eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, yasalaşan konular arasında sağlıkla ilgili önemli değişiklikler olduğunu belirterek, “Hükümet, TBMM’de tartışılmadan yangından mal kaçırır gibi 2 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan KHK ile; Sağlık Bakanlığın teşkilat yapısını değiştirilmiş ve Kamu Hastane Birlikleri yasalaşmıştır. Toplam il nüfusu 750 bine kadar olan illerde eğitim ve araştırma hizmetleri, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden yalnızca biri tarafından verilebilir. Aydın ilinin nüfusu yaklaşık 1 milyon. İstendiği taktirde Rektör ve Vali protokol ile Üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığına bağlanabilir. Ben buradan Sayın ADÜ Rektörüne sesleniyorum, kesinlikle birlikte ortak kullanım protokolü imzalamayınız. Sağlık Bakanlığı, yıllardır istemiş olduğu Tıp Fakültesi Hastanelerine el koyuyor. Eğitim ve Hastane işletmeleri ayrı oluyor. Eğitimden Dekanlık sorumlu, Hastane işletmesinden Sağlık Bakanlığı sorumlu olacak” diye konuştu.

Benzer bir çalışmanın geçtiğimiz yıllarda da hayata geçirilmek istendiğini savunan Atay, “Sağlık Bakanlığı bundan öncede gözünü Tıp Fakültelerine dikmişti. O zamanki Rektörümüzü de uyardık. ‘Sakın imza atmayın’ dedik. Sayın Rektörümüz imza atmadı ve Sağlık Bakanlığına bağlama konusu gerçekleşmedi. Bu yeni düzenlemeyle bu bağlanma yeniden gerçekleştirilmek isteniyor. Sağlık Bakanlığı, Başhekimi; YÖK ise Dekanı atayacak ve üniversite hastaneleri özerkliği ile bilimsel çalışma gücünü kaybedecek. Buna müsaade edilmesini istemiyoruz. Hükümetin sağlık alanında uyguladığı politikaların temelini, sağlığın piyasa koşullarına terk edildiği ve yasal düzenlemelerde yapboz mantığının işlediği bir gerçek olmuştur” şeklinde konuştu.