Eralp Atay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası'nın 5510 sayılı kanunla zorunlu hale getirildiğini belirterek, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların 31 Ocak 2012 tarihine kadar il sınırlarının içindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapmadıkları takdirde mağdur olacaklarını söyledi.
Yasada yapılan düzenlemelerin başta yoksullar olmak üzere bütün vatandaşların sağlık hakkı için çok ciddi tehdit oluşturduğunu ileri süren Atay, başvuru yapmayanların 212.76 lira prim ödemek zorunda kalacaklarını ve bu primi ödemedikleri sürece sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklarını kaydetti.
Sağlık hizmetlerini prim ödeme koşuluna bağlayan Genel Sağlık Sigortasının milyonlarca vatandaşı kapsam dışında bırakacağını ve vatandaşların sağlık hizmetine ulaşımını engelleyeceğini iddia eden Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Vatandaşımızın sağlık güvencesi prim ödeme ile mümkün hale geldi. Bir hak olan sağlık hizmeti 'paran kadar sağlık' anlayışına dönüştü. Sağlık bütün vatandaşlar için doğuştan kazanılmış bir haktır ve toplumun bütün kesimlerine eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti ancak ve ancak genel vergilerle finanse edilen kamusal bir sağlık hizmeti ile verilebilir.''