Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Cumhuriyet Bayramı'nda laikliği anlattı


ISPARTA Valisi Ali Haydar Öner, Cumhuriyet Bayramı kutlamasında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti devletinin laik bir devlet, aynı zamanda da hac organizasyonunu en iyi yapan devlet olduğunu söyledi. Bu ülkede islamın en iyi şekilde yaşandığını vurgulayan Vali Öner, “Bazı dış ülkelerin mensupları Türkiye"ye geldiklerinde büyük Atatürk"ün kabrini ziyaret etmezler. Bilmezler ki; Atatürk son nefesini verirken "Aleykümselam" demiştir” dedi.

Isparta'da Cumhuriyet"in 87'inci kuruluş yıldönümü coşkuyla kutlandı. Hükümet Meydanı"nda yapılan kutlama törenine halk büyük ilgi gösterdi. Vali Ali Haydar Öner, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şahingöz ve Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın"ın askeri araç üzerinden vatandaşları selamlamasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

“CUMA NAMAZI İÇİN ŞEHRE GELİYORLARDI”

Vali Ali Haydar Öner törende yaptığı konuşmada laikliğin öneminden söz etti, bunun dinsizlik olmadığı gibi din düşmanlığı da olmadığını söyledi. Cumhuriyet kurulduktan sonra köylerde cuma namazı kılınmasına ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi"nin genelgesiyle imkan sağlandığını belirten Vali Öner, şöyle konuştu:
“Düşünebiliyor musunuz aramızda köy kökenli birçok yurttaş var şehre gelmedikçe cuma namazından mahrum kalıyorlardı. Cumaları hutbeler Arapça okunurken, Türkçe okunmaya başlandı. Bütün bunlar niçin ifade ediliyor? Atatürk"ün büyüklüğünü anlayamayanlar ne yazık ki hala var. Atatürk olmasaydı şanlı bayrağımız şanla dalgalanabilecek miydi? Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy"un büyük şiiri İstiklal Marşı coşkuyla söylenebilecek miydi? Peygamber efendimizin müjdelediği kutlu komutan Fatih"in fethettiği İstanbul düşmandan arındırılabilecek miydi? Yüce kitabımız Kur"an-ı Kerim"in Türkçe okunup anlaşılabilmesi ne ölçüde sağlanabilecekti?”

“ATATÜRK, TÜRK MİLLETİ İÇİN GÜNEŞTİR”

Laik sistemin din ve vicdan özgürlüğünü teminat altına alan bir sistem olduğunu kaydeden Vali Öner, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Türkiye Cumhuriyeti devleti, laik bir devlettir ama hac organizasyonunu en iyi yapan devlettir. İslam'ın en iyi şekilde yaşandığı devlettir. Bazı dış ülkelerin mensupları Türkiye"ye geldiklerinde büyük Atatürk"ün kabrini ziyaret etmezler. Bilmezler ki, Atatürk son nefesini verirken aleykümselam demiştir. Son nefeste hangi durumda aleykümselam denir, bunu aziz milletimizin bir kez daha değerlendirmesi takdirlere sunulur. Büyük Atatürk"e kimiler deccal diyor? Bu küfre girmez mi? Bu gıybet olmaz mı? Bu haksızlık, insafsızlık, vicdansızlık, olmaz mı? Atatürk Türk milleti için bir güneştir, onu artık tartışmayalım.”
Törende, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen spor yarışmalarında derece alan öğrencilere ödülleri verildi, ardından da tören geçişi yapıldı.