Ataması yapılanlar büyük sevinç içindeydi. Ancak törende bir öğretmen adayı ‘Çıldırmak üzereyiz, intiharın eşiğine geldik’ diye bağırınca salon buz kesti.

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı 11 bin 475 kadroya öğretmen atadı. Törende konuşan MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, 18-24 Ağustos 2011 tarihleri arasında öğretmenlik için 57 bin 952 adayın başvurduğunu, bu adaylardan 55 bin 718’sinin başvurusunun uygun bulunduğunu bildirdi. Atama töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, öğretmen seçme sisteminin öğretmenlik mesleğini daha iyi yapacak kişileri seçmeye yeterli olmadığını belirterek, “Öğretmen seçme ve atama sistemine ilişkin sorunların çözümü öncelikli gündem maddelerimizin başında gelecek” dedi. Öğretmen ücretlerinin de kendi meslek gruplarına denk diğer meslek gruplarıyla kıyaslandığında düşük olduğunu ifade eden Dinçer, “Bu kapsamda niteliksizlik nasıl ücretlere yansıyorsa, niteliğin de ücretlere yansımalı” dedi.



Bakan Ömer Dinçer’in, konuşmasını tamamlamasının ardından salondaki Savaş İka isimli bir öğretmen adayı ayağa kalkarak sorunlarını dile getirmek istedi. Adayı engellemeye çalışan korumasını “bırak kardeşim” diye uyaran Dinçer, adaya, “Ben konuşma izni vermedim” dedikten sonra öğretmen atamalarından sonra sorununu dinleme sözü verdi. İka, “Artık çıldırmak üzereyiz, intihar noktasına geldik” dedi. İka, atanamayan öğretmenlerin her geçen gün arttığını ve çözüm bulunmasını istedi. İka’yı dinleyen Dinçer, şu yanıtı verdi, “Şu anda ülkemizde 216 bin kadro bekleyen öğretmen bulunmaktadır. Halbuki norm kadromuzun tamamını kullansak bile aşağı yukarı 150 bin öğretmeni alma şansımız bulunmaktadır. Bugün 11 bin 544 öğretmen almayı tasarladığımız halde o kadar öğretmeni almayı başaramadık çünkü bizim ihtiyaç duyduğumuz alanlarda öğretmen yeteri kadar bulunmuyor. Bununla ilgili temel çalışmaları da başlattık bakanlığımızla. Yakında YÖK ile karşılıklı işbirliği yaparak bu sorunun çözümüne yönelik daha köklü tedbirler almayı öngörüyorum.”

Dışarıda da protesto

MEB’de öğretmen atamaları yapılırken, dışarıda ise atama bekleyen 400 öğretmen adayı protesto gösterisi yaptı. Protestoya bazı öğretmen adaylarının gelinlikle katılıp, “Fizik-kimya-biyoloji, atama yoksa evlenmek yok, 3 çocuk hiç yok” pankartı açmaları dikkat çekti.

Öğretmen adayı Savaş İka atama töreninde, “Artık intihar etmeyi düşünüyoruz” diye bağırdı. Bakan Dinçer’engel olmaya çalışan korumasını uyardı ve genç adayının sorusunu yanıtladı.