12 yıllık zorunlu eğitim sistemi, en çok atama bekleyen öğretmenleri sevindirecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerine göre, yeni sisteme geçişte 100 bin öğretmen istihdamına ihtiyaç duyulacak.

264 BİN ÖĞRETMEN ADAYI VAR

Bakanlık, yeni sistemle beraber ortaya çıkacak ihtiyaçları karşılayabilmek için çalışmalara başladı. Türkiye'de şu an 660 bin kadrolu öğretmen görev yapıyor. Yaklaşık 60 bin de ücretli öğretmen bulunuyor. KPSS verilerine göre şu an toplam 264 bin 277 potansiyel öğretmen adayı var. Ancak MEB'in ihtiyacı bu rakamın çok altında. Bu adayların birçoğu da bakanlığın ihtiyaç duyduğu alanların dışından mezun. Bazı alanlarda ise bakanlığın ihtiyaç duyduğunun çok üzerinde mezun var. Buna göre, bakanlık, yeni sistemde 100 bin öğretmene ihtiyaç duyulacağını belirledi.

12 yıllık eğitime geçilmesinin ardından normal atamalara ilave olarak iki yıl 50 bin+50 bin şeklinde öğretmen ataması yapılması halinde ihtiyacın karşılanacağı öngörülüyor. Yeni sistemle birlikte ne kadar okul, derslik ve araç gerece ihtiyaç duyulacağına ilişkin çalışma ise sürüyor.

EN ÇOK REHBER ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Öğretmen açığının branşlara göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 19 bin 730 rehber öğretmenler geliyor. Bunu 13 bin 122 okulöncesi öğretmen ve 10 bin 966 beden eğitimi öğretmeni ihtiyacı takip ediyor. Din kültürü öğretmen ihtiyacı 8 bin 882, İngilizce öğretmen ihtiyacı 8 bin 465. Öte yandan bakanlık, YÖK ile birlikte öğretmen atama planlaması yapıyor. Atama bekleyen öğretmenlerin önemli bir bölümü, MEB'in ihtiyaç duymadığı alanlardan mezun.

Atama bekleyen öğretmenlerle bakanlığın ihtiyaç duyduğu alanlar arasında uyumsuzluk var. Bunun sebebi ise yıllarca süren ihtiyaç olmayan bölümlerin fazla mezun vermesi, ikinci öğretimlerin eğitime devam etmesi gibi nedenler. Yıllardır devam eden bu soruna çare üretmek için MEB, öğretmen planlaması yapacak bir birim kurdu. Hangi yıl ne kadar öğretmene ihtiyaç duyulduğu ve hangi alanlarda öğretmene ihtiyaç duyulacağı bu birim tarafından tespit ediliyor. Bakanlık, bu konuda YÖK'le de uyumlu çalışıyor.