Kimlerin öğretmen olabileceği ile öğretmen olarak atananların hangi dersleri okutabilecekleri, 07/07/2009 Tarih ve 80 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ekinde yayınlanan Esaslar ile belirlenmiştir. Bu esaslar ekinde yer alan "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Çizelgelerde"
Çizelgenin; Almanca (4), Fransızca (24), Hasta Ve Yaşlı Hizmetleri (34), İmam- Hatip Lisesi Meslek Dersleri (38), Müzik (57), Pazarlama ve Perakende (61) ve Sağlık, Acil Sağlık Hizmetleri, Çevre Sağlığı, Radyoloji, Tıbbi Laboratuvar, Sağlık Hizmetleri Sekreterliği, Anestezi ve Reanimasyon, Ortopedik Protez ve Ortez, Diş Protez, Hemşirelik (68 inci sıra numaralı) bölümleri değiştirilip; çizelgeye İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği (86) ve Arapça (87 sıra numaralı) bölümler eklendi.
Çizelgenin sonunda yer alan "Bazı Derslerin Hangi Alan öğretmenleri Tarafından Okutulacağına İlişkin Açıklamalar" kısmına “Ekonomi”, “İşletme” ile “Yönetim Bilimi” dersleri eklenmiş ve “Tanıtım ve Yönlendirme dersi” çıkartılmıştır.

Ekonomi: Ekonomi bölümü mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından aylık karşılığı okutulur. Muhasebe ve Finansman alanı, Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı ile Pazarlama ve Perakende alanı öğretmenleri tarafından aylık karşılığı okutulur.

İşletme: İşletme bölümü mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından aylık karşılığı okutulur.

Muhasebe ve Finansman alanı, Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı ile Pazarlama ve Perakende alanı öğretmenleri tarafından aylık karşılığı okutulur.

Yönetim Bilimi: Kamu yönetimi bölümü mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından aylık karşılığı okutulur. Eğitim Bilimleri Fakültesi ile fakültelerin Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği, Eğitim Yönetimi Teftişi ve Planlaması mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından aylık karşılığı okutulur.