Dava sanıklarından Kamil Atağ, devletin korucu olmalarını istediğine dikkat çekti. Atağ, bu nedenle iki ateş arasında kaldıklarını ifade etti.

Diyarbakır"da görülen 7 sanıklı JİTEM davasında, korucu sanıklar itiraf gibi açıklamalar yaptı. Korucubaşı Kamil Atağ"ın oğlu Tamer Atağ, devleti kastederek “Siz bize "öldürün" dediniz, biz de öldürdük” dedi. Kamil Atağ, “Ben buradan çıkarsam bir daha Kürtlerin içine giremem. Yüzüm tutmaz” diye konuştu.

Cizre"de 1993-95 yılları arasında işlenen 52 faili meçhul cinayetle ilgili olarak Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen davada, sanıklardan ilginç açıklamalar geldi. Oturumda, “Sokak Lambası” kod adıyla davaya gizli tanıklık eden, aynı zamanda davanın sanığı da olan Hıdır Altuğ"un ifadesinin alındığı ve dosyaya konulduğu anlaşıldı. Altuğ, ifadeleri geri alıp gizli tanıklıktan çekildiğini, sorgu ifadelerinin hür iradesi ile alınmış ifadeler olmadığını savundu. Altuğ, sorgusunu yapan yetkilileri suçlayarak şunları söyledi:

“İfadelerlerdeki imza bana ait, ancak içeriklerini kabul etmiyorum. Hanefi Avcı ve Recep Güven, bu ifadeleri vermem için beni ikna ettiler.” İtirafçı Adem Yakin ise PKK"nin isteği üzerine yargılandığını iddia etti.

Eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ ise 25 yıldır halkına düşman edildiğini belirtti. Atağ “Korucu olmakla iki ateş arasında kaldık. Abdullah Öcalan "Korucu olursanız sizi öldürürüz" dedi. Devlet de bize "korucu olun" dedi. Biz de korucu olduk. "Abdullah Bey öldürürse öldürsün" dedik” diye konuştu. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

MAHMUT ORAL/Cumhuriyet