İsmi, Mustafa Kemal"i çok seven babasından hediye. Çadırlarda yaşayan köylüleri için yardım toplayıp köyünü yeniden inşa eden Ata"ya Şırnak Tugay Komutanı ile İstanbul"da bir tuğgeneral de destek veriyor. Yaptıkları nedeniyle terör örgütünden tehdit telefonları alan Ata sayesinde Gabar Dağı eteklerinde geleceğe umutla bakan yeni bir köy kuruluyor.

ATA Altın, 8 çocuklu Şırnak"lı bir Kürt ailenin ve 1993"te terör nedeniyle boşaltılan Kırkkuyu Köyü"nün üniversite mezunu tek çocuğu. Ata ismi ona, Mustafa Kemal"i çok seven babasından hediye. Terör ile mücadelede köy korucusu amcasının oğlunu şehit veren Ata artık, Köye Dönüş Projesi"nden yararlanmak isteyen köylülerinin umudu. Ata, projenin, inşa edilecek evleri kapsamaması nedeniyle çadırlarda yaşayan köylüleri için yardım toplayıp köyünü yeniden inşa ediyor. Bir zamanlar çatışma seslerinin dinmediği Gabar Dağı"nın eteklerinde geçmişten arınmış, geleceğe umutla bakan yeni bir köy kuruluyor.

2. sınıfta köysüz kaldı

Ata Altın, 1984"te Şırnak"ın merkezine bağlı Kırkkuyu Köyü"nde dünyaya geldi. Altın, köyde okul bulunmadığı için 1992"de Cizre"de okula başladı. O daha 2"nci sınıftayken 1993"te yaklaşık 200 haneli Kırkkuyu Köyü terör nedeniyle boşaltıldı. Ata Altın eğitimini tamamlayıp Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü"nden mezun oldu. Köylüler, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi"nden yararlanarak köylerine geri dönmek için Ata Altın"ın köy korucusu olan amcasının oğlu Refik Altın önderliğinde 2007"de biraraya geldi.

Refik Altın, 4 korucu arkadaşı ile birlikte 1 Ağustos 2008"de Bestler-Dereler Bölgesi"nde şehit oldu. Aynı yıl üniversiteden mezun olan Ata Altın, köylülere öncülük etmeye başladı. Terk edilen Kırkkuyu Köyü"nün güvenli bir bölgede bulunmaması nedeniyle, köye bağlı ve Tugay Komutanlığı"na yakın mezraya yerleşmeye karar verildi. Şırnak Valiliği tarafından köye yol yapıldı. Köye taşınan 20 aile, şimdilik evleri olmadığı için 1 Nisan"dan beri çadırlarda yaşıyor. Ancak asker, ailelere çadır ve jeneratör yardımında bulunuyor. Proje kapsamında köye elektrik, su getirilecek ve okul da yapılacak. Proje, 2004"den önce köylülerin evlerinin yeniden yapılması için yardım edilmesini de kapsıyordu. Fakat 2004"de yürürlüğe giren terör mağdurlarının "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun"a göre zarar tespiti yapılarak köylerine dönenlere ödeme yapılıyor. Henüz yasadan yararlanamadığı için çadırlarda yaşayan köylülere köyün tek üniversite mezunu Ata Altın yardımcı oluyor. Şırnak Valiliği"ni bazen günde 2-3 kez ziyaret ediyor. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı"na onlarca dilekçe göndererek köylülerin sıkıntılarını anlatıyor.

Projeyi arkadaşı çizdi

Kış gelmeden köylülerinin ev ihtiyacını karşılamaya çalışan Ata, Şırnak İl Özel İdaresi"nden yardım talep etti. Fakat bürokratik işlemler nedeniyle zaman kaybetmeye başlayınca evlerin yapımı için yardım toplamaya başladı. Üniversiteden bir mimar arkadaşı köydeki evlerin projelerini çizdi. Ulaştığı işadamlarına hikayesini anlatarak aldığı ilk yardımlarla 4 evin temelini attı. Projede köy sokaklarını geniş tuttuklarını belirten Ata, "Bu köy bölgedeki herkese, terk edilen köylere örnek olacak. Bu köyü gören herkes imrenecek. Eskiden ailelerimizin yaptıkları yanlışlar nedeniyle bazı köyler boşaltılmıştı. Köyümüzü tekrar kurduğumuzda yapılan yanlış daha iyi anlaşılacak" diyor.

İki generalden destek

Evlerin yapımında en büyük desteklerden birini Şırnak Akçay 6"ncı Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen"in verdiğini söyleyen Ata Altın, "Sayın Tuğgeneral elektrik gelmediği için bize geçici olarak jeneratör verdi. Valiliği arayarak durumumuzu anlattı" diye konuşuyor. Köye Dönüş Projesi"nin bölge halkı için çok hayati bir proje olduğunu belirten Ata Altın, "Bu ülke hepimizin. Ona sahip çıkmalıyız. Köylü nasıl kendi köyüne ve ülkesine sahip çıkıyorsa devlet de köylüye sahip çıkmalı, sevgisini ve gücünü göstermeli. O zaman bu topraklar bir daha terk edilmek zorunda kalmaz" diye konuşuyor.

160 bin kişi köyüne döndü

KÖYE Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP), 27 Ocak 1998 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile uygulamaya konuldu. Proje, terör dolayısıyla göçün en yoğun yaşandığı 14 ildeki (Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van) 945 köyü kapsıyor. Köylerde yaşamın yeniden başlatılması ve kalıcı hale getirilmesi için İl Özel İdareleri tarafından tarım, hayvancılık ve el sanatları gibi faaliyetler de destekleniyor. Proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 160 bin kişi eskiden yaşadığı köylere geri döndü. İçişleri Bakanlığı köye dönüşler için bugüne kadar yaklaşık 90 milyon TL harcadı. 2010"a gelindiğinde bu rakam 99 milyon 861 bin TL olacak.

Bu arada 2004 yılında yürürlüğe giren Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ile, ülke genelinde terörden zarar görenlere bugüne kadar yaklaşık 850 milyon TL ödeme yapıldı. 2009 yılı bütçesinden ayrılan 300 milyon TL ödeneğin kullanımının tamamlanmasıyla 2010"a kadar terör mağdurlarına yapılan ödeme 1 milyar 9 milyon TL"yi bulacak.
Hürriyet