Atatürk"ün yazdığı iddia edilen kitapta "millet" tanımına ilişkin başka bilgiler de var

Genelkurmay"ın Atatürk"ün “Türkiye Cumhuriyeti"ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” sözüne ilişkin yaptığı açıklamaya kaynak olan ve Atatürk"ün yazdığı iddia edilen kitapta "millet" tanımına ilişkin başka bilgiler de var

"Millet" kavramına ilişkin birçok güncel tartışmaya da cevap niteliğinde olan tanımlamalar içerisinde gayrimüslimlerin, dış Türklerin, Kürtlük, Çerkezlik, Lazlık, Boşnaklık fikrinin ne anlam taşıdığı anlatılıyor

Genelkurmay Başkanlığı "Türkiyelilik" kavramına karşı ortaya koyduğu ve Atatürk"ün kendi el yazısıyla ifade edilmiş “Türkiye Cumhuriyeti"ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” sözüne kaynakça olarak Prof. Dr. Afet İnan"ın “Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk"ün El Yazıları” kitabını kaynakça gösterdi. Prof. Dr. İnan"ın aynı kavramlar üzerine yazdığı bir diğer kitap da “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” ismini taşıyor. İstanbul Üniversitesi"nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Toktamış Ateş iki kitabın da Atatürk"ün kaleme aldığı aynı kitaplar olduğunu iddia etti. 1931"de İstanbul Devlet Matbaası tarafından basılan “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” isimli kitabın içinde güncel tartışmalara ışık tutan son derece önemli tanımlamalar mevcut. İşte Atatürk"ün yazdığı iddia edilen kitaptana çarpıcı bölümler...

Afet İnan"ın 1931 yılında İstanbul Devlet Matbaası tarafından basılan “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” kitabının ilk bölümünde “Millet” kavramı işleniyor. Atatürk"ün 18.09.1931 tarihli notunda tüm okullara dağıtılması için dönemin Başbakanı İsmet İnönü"ye önerdiği kitabın 15"inci sayfasında “Millet neye derler?” sorusuna ilişkin verilen bilgiler son derece çarpıcı.

Dış Türkler

Türkiye"nin dışında yaşayan Türklere vurgu yapılarak onların da millet kavramı dışında bırakılamayacağı ve Türkiye dışında yaşayan Türklerle yardımlaşılması gerektiği de anlatılıyor: “Siyasi varlığımız haricinde, başka ellerde, başka siyasi zümrelerle, isteyerek veya istemeyerek teşriki mukadderat etmiş, bizimle dil, ırk, menşe birliğine malik ve hatta yakın uzak tarih ve ahlak yakınlığı görülen Türk cemaatleri vardır. Tarihin bir hadisesinin neticesi olan bu hal, Türk milleti iççin elim bir hatıradır. Fakat Türk milletinin tarihten ve ilmen teşekkülündeki asaleti, tesanüdü asla haleldar edemez.”

Kürtlük, Çerkezlik fikri!

Kitapta Türkiye"de etnik kökenlere ilişkin ise şu görüşler savunuluyor: “Bugünkü Türk milleti siyasi ve içtimai camiası içinde kendilerine Kürtlük fikri, Çerkezlik fikri ve hatta Lazlık fikri veya Boşnaklık fikri propaganda edilmek istenmiş vatandaş ve millettaşlarımız vardır. Fakat mazinin istibdat devirleri mahsulü olan bu yanlış tevsimler ; bir kaç düşman aleti, mürteci beyinsizden maada hiçbir millet ferdi üzerinden teellümden başka bir tesir hasıl etmemiştir. Çünkü, bu millet efradı da umum Türk camiası gibi aynı müşterek maziye, tarihe, ahlaka, hukuka sahip bulunuyorlar.”

Gayrimüslimler

Kitapta gayrimüslimlerin Türk vatandaşı olarak bir yabancı olmadıklarının altı şu şekilde çiziliyor: “Bugün içimizde bulunan Hıristiyan, Musevi vatandaşlar, mukadderat ve talilerini Türk Milletine vicdani aruzlarıyla raptettikten sonra kendilerine yan gözle yabancı nazarile bakılmak medeni Türk Milletinin asil ahlakından beklenebilir mi?”

Millet Kavramı

Kitabının 7. sayfasında Prof. Dr. Afet İnan “Türk Milletinin Mütalaası ” başlığı adı altında “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” notunu düşüyor. Kitapta bir cemiyet kendi içerisinde “Zengin bir hatırat mirasına sahipse, beraber yaşamak hususunda müşterek bir arzusu varsa ve sahip olunan mirasın muhafazasına beraber devam hususunda müşterek irade varsa” bu cemiyete millet denildiğinin altı çizilmekte.

“Genelkurmay"ın açıklaması son derece doğru ve gerekli!”

Prof. Dr. Afet İnan"ın “Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk"ün El Yazıları” ve “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” adlı kitaplarının aynı kitap olduğunu söyleyen Prof. Dr. Toktamış Ateş her iki kitabı da aslında Atatürk"ün yazdığını söylüyor. Prof. Ateş Genelkurmay"ın açıklamasına ilişkin olarak şunları söyledi: “Her iki kitap da cumhuriyetimizin temel felsefesini ortaya koyan son derece önemli eserlerdir. Genelkurmay son dönemde sıklıkla tartışılan "Türkiyelilik" ve "Millet - Milliyetçilik" kavramları konusunda bir olumlu ve gerekli bir açılım yapmıştır. Genelkurmay"ın açıklaması Türkiye"de ırkçı milliyetçiliğin azınlıktaki bir görüş olduğu ve cumhuriyet felsefesindeki millet kavramının ne olduğuna ilişkin önemli bir açıklama niteliğinde. Milletin bir çok tanımı olabilir. Örneğin aynı ırk etrafında teşekkül eden bir ırk milleti ya da aynı din etrafında teşekkül eden bir ümmet gibi. Atatürk yaşadığı dönem için son derece ileri görüşlü çağdaş bir millet tanımını ortaya koymuştur. Bu da Devlet ulus ya da devlet etrafında teşekkül eden millet kavramıdır. Genelkurmay açıklamasındaki "Halk" ile "Millet" kavramı arasında küçük bir farklılık var. Halk sosyolojik bir karam. Örneğin şu anda Türkiye"de yaşayan herkes "Türk halkıdır" ancak "millet" tarihsel ve felsefi bir kavramdır. Aynı tarihi, dili ve kültürü paylaşan insanların bir araya gelip oluşturduğu cemiyeti ifade eder. Genelkurmay"ın açıklamasındaki Türk milleti olgusu içinde din ya da ırk ayrımı barındırmaz. Millet kavramı devlet etrafında teşekkül ettiğinden bu kavram içinde sadece "Devlet" kavramını barındırır. Bu kavram da ulusun bizzat tanımıdır. Çağdaş millet ve ulus tanımları ise Genelkurmay"ın da son derece doğru bir şekilde belirttiği üzere "Ulus-devlet" kavramını ortaya çıkarır.”

vatan