Dünyanın en çok okunan siteleri arasındaki hurriyet.com.tr'ye dün ilginç bir e-mail geldi. Maili gönderen Jim Reilly idi. Peki Reilly kimdi? O, geçen hafta Marmaris'te heykeli kaidesinden sökülüp denize atılan astronottu. Niçin heykeli dikilmişti? Bizim bayrağımızı Uzay İstasyonu'na götürdüğü için...İşte o astronot bu haberi hurriyet.com.tr'den okumuş, duygulanmış ve bize, tüm Türkiye'ye mesaj verme ihtiyacını hissetmişti.

Muğla Marmaris Belediyesi tarafından 'Türk Bayrağı'nı uzaya götüren ABD'li astronota saygı' ifadesini göstermek için 1997"de astronot Jim Reilly"nin heykeli dikildi. Ancak heykel geçtiğimiz günlerde bir sabah yerinde bulunamadı. Aramalar sonrasında heykel, Bedir Adası açıklarında kolu kırılmış halde denizin dibinde bulundu. Bu olay sonrası heykeli denize atılan astronot Jim Reilly'nin bağlı bulunduğu Teksas merkezli Powerhouse halkla ilişkiler şirketi, hurriyet.com.tr'nin İngilizce yayın yapan www.hurriyetdailynews.com sitesi aracılığıyla temasa geçti.


İşte Reilly'nin heykel olayıyla ilgili Türk halkına yazdığı mektup:

''Uluslararası Uzay İstasyonu'na Türk bayrağını götürmüş olmamdan dolayı Türkiye'ye yaptığı ziyaretin anısına Marmaris'te bütün astronot ve kozmonotlar adına dikilen bu heykel benim için asla unutamayacağım büyük bir onur kaynağı olmuştur. Türkiye'de tanıştığım insanlara ve kültürüne olağanüstü bir saygı ve hayranlık besliyorum ve beslemeye de devam edeceğim.

Haberlerde bahsi geçen bu çirkin olay, dünyanın her yerinde yaşanabilir. Bunu münferit bir olay olarak görmemin yanısıra uzay araştırmalarına ilişkin hakiki uluslararası çabaların geleceğine gölge düşürebilecek nitelikte olumsuz bir olay olmadığına da inanmak istiyorum.

Kemal Atatürk'ün ünlü bir sözü vardır: "İstikbal göklerdedir". Bu değerlendirmesine son derece hak veriyorum. İstikbal gerçekten de göklerde ve hatta uzaydadır ve bunun için tek tek ulusal programlar yerine uluslararası bir işbirliği gerekmektedir.

Türkiye'de gelecekte bu uluslararası işbirliği çabalarının bir parçası olmalıdır. Yakın bir gelecekte Türk bayrağını bir astronotun üniformasının üzerinde görmeyi tüm kalbimle diliyorum.''

HÜRRİYET