Aydın Sanatkarlar Toplu İşyeri İhtisas Siteleri Yapı Kooperatifi"nin (ASTİS) olağan genel kurulu yapıldı. Sabah saatlerinde başlayan genel kurul uzun süren tartışmaların ardından akşam saatlerinde tamamlandı. Başkan Mustafa Şaylı yeni yönetim kurulu üyeleri ile birlikte güven tazelerken, kongrede zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. 15 yıl önce kurulan ve birçoğu 13 yıldır aidat ödeyen ASTİS üyeleri adeta isyan etti. Yıllardır ödeme yapmalarına rağmen halen dükkanlarına kavuşamadıklarını belirten üyeler, yöneticilerin kesin konuşmalarını ve artık oyalanmaya tahammülleri kalmadığını belirttiler. Akşam saatlerinde tamamlanan kongrenin ardından değerlendirme yapan Başkan Mustafa Şaylı üyelere 3 yıl içinde inşaatların tamamlanarak dükkanların teslim edileceği sözünü verdi.
Hüseyin Aksu Konferans Salonu"nda gerçekleştirilen genel kurula üyeler yoğun ilgi gösterdi. 1993 yılından beri yapımı yılan hikayesine dönen ASTİS"te bu sefer de hurdacılar ve gıdacıların ödeyeceği toplu katkı payı krize neden oldu. 18 meslek örgütünün yer aldığı ve 1993 yılında dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu öncülüğünde inşaatına başlanan 1200 ortaklı ASTİS'te yaşanan krizler nedeniyle üyelerin yarısı bir şekilde kooperatiften ayrılırken, kooperatifin üye sayısı bugün itibariyle 684'e düştüğü bildirildi. Aradan geçen 15 yılda sadece hurdacılarla gıdacıların bir bölümüne iş yerleri teslime dilebildi. İnşaatları biten hurdacılar ve gıda toptancılarının ödeyecekleri geçici maliyet bedeli tutarı tartışmalara neden oldu. Hurdacılar 12 ayda 25 bin YTL, gıda toptancılarının ise 12 ayda 50 bin YTL ödemesi oy birliği kabul edilirken, üyeler bu rakamların yüksek olmasından şikayet ettiler.
Divan Başkanlığı'nı aynı zamanda Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) başkanı Ahmet Celal Kavcar'ın yaptığı kongrede yönetim ve denetim kurulu faaliyet raporları oy birliği ile kabul edildi. Kooperatifin 2008 yılı tahmini gideri 19 milyon 236 bin 354 YTL olarak kabul edilirken, gelirleri ise 10 milyon 240 bin YTL'si banka kredisi olmak üzere ortaklardan alınacak aidatlarla birlikte 19 milyon 236 bin 354 YTL'ye denklendi.
Özellikle hurdacıların muhalefetleri nedeniyle başından sonuna kadar tartışmalı geçen genel kurulda üye aidatları aylık 300 YTL olarak belirlendi. Kooperatife ait Aydın Sanayi Ticaret İş Merkezi (ASTİM)'de bulunan 200 dönüm sanayi arsasının değerlendirilmesi amacıyla yönetim kurulunun önümüzdeki aylarda yeniden olağanüstü genel kurula gitmesi yönünde görüş birliğine varıldı.
Olağan genel kurul gündeminin son maddesinde seçime gidildi. Mustafa Şaylı başkanlığında tek liste ile gidilen seçimlerde Şaylı Çoğunluğun oyunu alarak güven tazelemiş oldu. Daha önce Başkan Mustafa Şaylı Başkanlığında Süleyman Karaman, Memduh Karaman, Mustafa Utma, Süleyman Sabanlı, Mustafa Uyguç ve Yalçın Pilevneli'den oluşan yönetim kurulu, genel kurulun ardından Mustafa Şaylı, Ahmet Celal Kavcar, Yalçın Pilevneli, Süleyman Sabanlı, Hüseyin Öztürk ve Mustafa Kaleli'den oluştu.
Bir hafta önce kooperatif arsalarının tapularını aldıklarını kaydeden ASTİS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şaylı, artık kooperatifinin tapu problemi olmadığını, bu nedenle önümüzdeki 3 yıl içinde sanayi sitesi içindeki tüm dükkanları bitireceklerini söyledi. Saylı “ Kooperatif başkanı ve yöneticiler olarak kooperatifimizin en kısa sürede bitmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyorum. Belediye sınırları içindeki tüm arazilerimiz arsa konumuna geldi. Gıda toptancılarının 34 dükkanı bitti, hurdacılarda 104 dükkan bitti. Geriye kalan 512 dükkanın yapımını en geç üç yılda bitirip teslim edeceğiz" dedi.

Ahmet Celal Kavcar ve Mustafa Şaylı