Şeker, çikolata ve tatlı ikramlarının bolca yapıldığı bayram günlerinde reflü sorununun arttığını belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, astımın reflü ile ilişkisine dikkat çekti. Özellikle astım hastası çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Tabak, bu çocukların %80’inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.

Astım hastalarının çoğunun reflünün farkında bile olmadığını belirterek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değinen Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasının akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtti.

Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurgulayan Tabak, “Astım hastaları dikkat etmezse bayramı acilde geçirebilir” dedi.

Bayramın sonlarına doğru öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikâyetleri ile hastaların acil servislere başvurduğunu belirten Dr. Tabak, “Birçok astım hastası çocuğun normal şartlar altında doktor gözetiminde tedavisi ve takibi sürüyorken, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmelerin başlıca sebebi kötü beslenmedir” diye konuştu.

MEKAN DEĞİŞİKLİĞİ DE ATAKLARI TETİKLEYEBİLİR
Prof. Dr. Yonca Tabak, bayram ziyaretleri ile mekan değişikliği yaşayan astım hastalarında atakların tetiklendiğini belirtti: “Alerjik astım hastalarının çoğunun evinden kaldırılan, ancak ziyaret edilen mekânlarda bulunan halılardaki tozların etkisiyle astım alevlenmesi görülür. Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağı da sıklıkla delinir.”