Usulsüzlükten rütbeleri sökülerek ere düşürülen ve hapis yatan İlhami Erdil ile Org. Özkök, arasındaki şarap duellosunda Özkök'ün Mevlana'lı tepkisine Erdil, Ziya Paşa ile karşılık verdi.22 Aralık 2008 10:02

Ertuğrul Özkök"ün, İlhami Erdil"le yaptığı sohbetten aktardığı anekdotun yankısı büyüyor. Erdil"in, "Yemekte şarap yerine kola içti" dediği Hilmi Özkök, bu iddiaya, Mevlana"dan alıntıyla cevap vermişti. Erdil"in, Hilmi Özkök"e yanıtı da, Ziya Paşa"dan geldi.



ÖZKÖK"ÜN MEVLÁNÁ"SI"Bir lafa bakarım laf mı diye / Bir de söyleyene bakarım adam mı diye"

ERDİL"İN ZİYA PAŞA"SI "Áyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde"

ESKİ Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil, "Yemekte şarap yerine kola içti" eleştirisine Mevláná"nın şiiri ile çok ağır yanıt veren eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök"e, Ziya Paşa"dan alıntıyla aynı sertlikte karşılık verdi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök"ün yaptığı sohbette Erdil, komutanların bulunduğu bir yemekte eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök"ün şarap yerine kola içtiğinin bunun üzerine dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu"nun garsona "Oğlum şuradan bir şarap getir. Hilmi de doğru dürüst içki içsin" dediğini söylemişti.

Özkök, Bila ile yanıt vermişti

Erdil"in, "Yemekte şarap yerine kola içtiği" eleştirisine karşılık, Hilmi Özkök, Milliyet Gazetesi"nin Ankara Temsilcisi Fikrat Bila"ya konuşarak, Mevláná"nın " ... Suskunluğum asaletimdendir / Her lafa verilecek bir cevabım var / Lakin; / Bir lafa bakarım laf mı diye / Bir de söyleyene bakarım adam mı diye" şiiriyle ağır bir yanıt vermişti. Özkök"ün bu sözlerine, Erdil de, Tanzimat edebiyatının en önemli şair ve düşünürlerinden Ziya Paşa"nın deyim olarak da kullanılan ünlü dizeleriyle karşılık verdi.

Ben adam gibi adamım

"Sayın Özkök"ün Hz. Mevláná"nın şiirinden alıntılı sözlerini, Ziya Paşa"dan bir alıntı ile yanıtlıyorum. Ziya Paşa"nın ünlü bir terkib-i bendi var. "Áyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe- i aklı eserinde". Ben Sayın Hilmi Özkök"le polemiğe girmek istemiyorum. Ama ben de adam gibi adamım." Erdil, Ertuğrul Özkök"le kalabalık bir masada sohbet ettiklerini ve bir yanlış anlaşılma veya "Sürçü lisan" olabileceğini de belirterek, "Aytaç Paşa da, Sayın Hüseyin Kıvrıkoğlu da Sayın Hilmi Özkök"e isimle "Hilmi" diye hitap etmemişlerdir" dedi.

Hilmi Özkök, yemekte neden şarap içmediğini de Fikret Bila"ya açıkladı. Yemek öncesi viski içtiğini, midesinden rahatsız olduğu için şarap gibi mayalı bir içki yerine kola söylediğini aktardı.

MEVLÁNÁ"NIN ŞİİRİ

Cehalet insanı çirkinleştirir

Suskunluğum asaletimdendir

Her lafa verilecek cevabım vardır

Lakin lafa bakarım laf mı diye

Adama bakarım adam mı diye...

ZİYA PAŞA"NIN ŞİİRİ

.......................

Áyinesi iştir kişinin láfa bakılmaz

Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde

Ben her ne kadar gördüm ise ba"zı mazarrat

Sábit-kademim yine bu re"yin üzerinde

İnsana sadákat yaraşır görse de ikrah

Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah


Hürriyet