Tartışmalı internet sitesi Wikileaks'in arkasındaki isim olan Julian Assange'in İngiliz polisine ifade vereceği açıklandı. Bu görüşmenin gerçekleşmesi durumunda, Assange, gündeme oturan belgelerin yayımlanmasından bu yana ilk kez bulunduğu yeri göstermiş olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait binlerce gizli yazışmayı yayımladıktan sonra dünyanın gündemine oturan Assange'ın nerede olduğu bilinmiyor. Belgelerin yayımlanmasının ardından hem Assange'ın hem de Wikileaks'in üzerindeki baskı giderek artıyordu.

Assange'ın avukatı Mark Stephens, BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Julian Assange, herhangi bir şeyle suçlanmıyor... Sorulacak soruları yanıtlamak amacıyla kendi iradesiyle polisle biraraya getirilmesi konusundaki ayarlamaları yapmakla meşguluz" dedi. Görüşmenin ne zaman olacağı hakkında ise herhangi bir bilgi verilmedi.

İsveç mahkemesi, Assange hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Karar, bugün İngiltere'ye iletildi.

Assange'in nerede olduğu bilinmese de İngiltere'nin güney doğusunda saklanmakta olduğu tahmin ediliyor.

Bazı uzmanlar, Assange'in yakalanması ardından 24 saat içinde bir yerel mahkemede yargılanıp, İsveç'e iade edileceğini belirtiyor.

Wikileaks bugün ayrıca bir İsviçre bankasının Assange'in savunma masraflarının karşılanscağı bağış hesabını da dondurduğunu ve ayrıca şahsi hesabında bulunan 31,000 euroya el koyduğunu açıkladı.