Wikileaks"in son yayımladığı belgeler örgütün kurucusu Julian Assange"ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “Elimizde İsrail"le ilgili birçok belge var ve yakın zamanda gün yüzüne çıkaracağız” açıklamasını teyit etti. Wikileaks bu yıl Ocak ayında Dubai"de yaşanan Mahmud el Mabhuh suikastıyla ilgili iki belge yayımladı.


Belgeler sayesinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkililerinin ABD büyükelçisinden Hamas liderinin Dubai"deki suikastıyla ilgili soruşturma kapsamında bir ABD bankasına ait kredi kartları konusunda detaylı bilgi talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

ABD"nin Abu Dabi Büyükelçiliği"nden 24 Şubat 2010"da gönderilen bir belgede BAE yetkililerinin suikast soruşturmasıyla ilgili ABD"den yardım talebinde bulunduğu ifade edildi:

“Dışişleri Bakanı Gargash, Büyükelçi"den resmi bir talepte bulunarak geçen ay Dubai"de meydana gelen Hamas lideri Mahmud el Mabhuh suikastının şüphelerine bir ABD bankası tarafından verildiği belirtilen kredi kartları ve sahipleriyle ilgili detayların sağlanmasında yardım istedi.”

Belgede kartlarla ilgili detayları “acilen” elde etmek isteyen BAE hükümetine en kısa sürede bilgi verilmesi istenirken kredi kartlarının numaraları da verildi.

AÇIKLAMA DİKKATLE HAZIRLANDI
31 Ocak 2010"da yine Abu Dabi"den Washington"a gönderilen ve Büyükelçi Richard Olson tarafından imzalanan bir başka belgede ise olayla ilgili yerel ve uluslararası basındaki haberler özetlenirken, haberin patladığı sırada ABD Büyükelçisi ile Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zeyid"in bir sosyal ortamda yaptıkları şans eseri görüşme anlatıldı.

Olson basın danışmanının dikkatini suikasta çekerken, basın danışmanının birkaç görüşme yaptıktan sonra, “BAE"nin kamu önündeki duruşunun Dubai Prensi Muhammed bin Reşid ile Abu Dabi Prensi Muhammed bin Zeyid arasında tartışıldığı, hiçbir şey söylememe ya da BAE"nin soruşturmasının bütün detaylarını kamuoyuyla paylaşma seçeneklerinin değerlendirildiği ifade edildi.

Belgede ayrıca büyükelçilik yetkililerinin BAE"nin olayla ilgili açıklamasını hazırlarkenki mantığına da değinildi:

“Hiçbir açıklama yapmamak İsraillileri korumak anlamına gelecekti. O yüzden en sonunda BAE her şeyi anlatmaya karar verdi. Açıklama herhangi bir kişiyi suçlu göstermemek için dikkatle hazırlandı ancak belgede geçen "Batılı ülkelerin pasaportlarını kullanan çete" ifadeleri Mossad olarak anlaşılacaktı.”