Konyalı müslüman bir ailenin çocuğu olan 36 yaşındaki Abdullah Palazoğlu, 12 yaşındayken hıristiyan oldu. ABD ve Vatikan'da din eğitimi alıp, yıllarca papaz olarak görev yapan ve Andreas Palailogos adını kullanan Palazoğlu, 2004 yılında yeniden müslüman oldu. Palazoğlu, tüm yaşadıklarını geçen ocak ayında basılan "Aslına dönen papaz" adlı kitabında topladı.

Beyşehir İlçesi"nde dünyaya gelen Abdullah Palazoğlu, Konya"da ilkokul çağında, terzilik yapan babası Ahmet Palazoğlu"nun isteğiyle Kuran Kursu'na gittiğini söyledi. 1984 yılında ilkokulu bitirdikten sonra, babası tarafından İstanbul"a, Arto adındaki Ermeni terzi arkadaşının yanına gönderildi.

Arto Amca dediği kişinin, kendisini Bakırköy"deki Dadyan Ermeni Koleji"ne gönderdiğini söyleyen Palazoğlu şunları anlattı:
“Kolejde okurken, hristiyanlığa geçtim. Adımı da Andreas Palailogos olarak değiştirdim. Kolejin ardından hristiyanlık eğitimi almak için Amerika Birleşik Devletleri"ne gittim. Texas Eyaleti"nde bir okulda burslu olarak eğitim aldım. Daha sonra Vatikan"a giderek, 1998- 2000 yılları arasında yine ruhbanlık eğitimi aldım. 2000- 2002 yılları arasında ise Yunanistan"ın Aynaroz Yarımadası"nda eğitimimi tamamladım. 2002 yılında Türkiye"ye döndüm. İstanbul Surp Levon Ermeni Kilisesi"nde papaz olarak göreve başladım. Güngören Kilisesi"nde de görev yaptım. Dünya Kiliseler Birliği tarafından memleketim olan Konya"ya tayin edildim. Kent merkezindeki Aziz Pavlos Kilisesi"nde göreve başladım. Dünya Kiliseler Birliği"nde 7957 apolet numarası ile kurmay ruhban olarak kayıtlıydım. Burada papazlık yaparken, hristiyanlık ve müslümanlık arasında araştırmalar yapıyordum. Bu sırada yeniden müslüman olmaya karar verdim. 6 Ocak 2004 tarihinde Konya Selçuklu İlçe Müftülüğü"nden müslümanlık belgemi aldım.”

İŞSİZ KALDI

Papaz olarak çalışırken Dünya Kiliseler Birliği"nden 9 bin 488 dolar maaş aldığını söyleyen Abdullah Palazoğlu, müslümanlığa geçtikten sonra ekonomik sıkıntı çekmeye başladığını öne sürdü. Palazoğlu, “Tüm mal varlığımı kaybettim. İngilizce, İtalyanca, çağdaş ve antik Yunanca ve Ermenice biliyorum. Kürtçe de konuşabiliyorum. Ancak, bir türlü iş bulamıyorum. Hamallık dahil bir çok geçici işte çalıştım. Şu an işsisizim ve iş bulamıyorum. Müslüman olduktan sonra 3 ay süren kısa bir evliliğim oldu. Bu evlilikten Ahmet isminde bir oğlum var. Oğlum, eşimin yanında kalıyor” dedi.

"ASLINA DÖNEN PAPAZ"

Abdullah Palazoğlu, yeniden müslüman olduktan sonra, hristiyanlık günlerini ve müslümanlığa geçişini "Aslına Dönen Papaz" adlı kitapta anlattı. Palazoğlu, kitabına hristiyan olduğu dönemde papazlık yaparken giydiği kıyafetlerle çekilmiş fotoğrafını da koydu. Kitap, geçtiğimiz ocak ayında piyasaya çıktı. Palazoğlu, “Kitapta, hristiyan olmamdan, yeniden mülümanığa geçiş sebeplerim anlatıldı. Medyada hakkımda çıkan haberlere yer verildi” diye konuştu.

MESNEVİ'Yİ YUNANCA ÇEVİRİYOR

Abdullah Palazoğlu, Mevlana"nın Mesnevi"sini, kendi imkanlarıyla Yunanca"ya çevirdmeye başladığını da belirterek, “Mesnevi"nin bir çok dile çevrisi yapıldı. Fakat Yunanca çevirisi bulunmuyor. Hizmet olması amacıyla bu çevriyi yapıyorum. Yaklaşık 8- 9 ay içerisinde tamamlayacağımı tahmin ediyorum."dedi.

Hürriyet