Ekonomik krize rağmen evlenmeler sürüyor. Yazla birlikte başlayan düğün mevsimi nikah sayısını da artırdı. Şahinbey Belediyesi Nikah Memurluğu'nun verileri de bunu doğruluyor. 2008'in ilk 7 ayında 3 bin 200 çift resmi nikah yaptırırken, bu yılın aynı döneminde 3 bin 650 kişi evlendi. Bu evliliklerde 0-18 yaş arası çocuklara sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesi de önemli rol oynuyor. Evlenenlerin yüzde 15'i salon nikahıyla evlenirken yüzde 85'i ayaküstü nikah diye de bilinen oda nikahını tercih ediyor. Yazla birlikte evlenen çift sayısındaki artış, nikah memurluklarına da fazla mesai yaptırıyor. Günde 50-60 nikahın kıyıldığı memurluklar, özellikle hafta sonları geç saatlere kadar çalışıyor.

Şahinbey Evlendirme Memurluğu, diğer memurluklarda olmayan bir hizmeti daha yerine getiriyor. Arzuhalcilerde 40-50 TL'ye doldurulan nikahla ilgili belgeler, buradaki memurlar tarafından tanzim ediliyor ve ücret alınmıyor. Şahinbey Belediyesi nikah salonunda, evlenecek çiftlerin asansörle sahneye indiği alanda sinevizyon aracılığı ile çitlerin görüntüleri ekrana yansıtılıyor. Doluluk nedeniyle salon nikahları için Ekim ve Kasım aylarına tarih veriliyor.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, kıyılan nikahlardan yüzde 36'sını dini nikahlı yaşayan vatandaşların oluşturduğunu söyledi. Başkan Tahmazoğlu, "Bu işlemlerden yüzde 52'si, bekar vatandaşlarımızın yaptığı evlilikler olup, yüzde 12'si de Türk vatandaşlarımızın yabancı uyruklu vatandaşlarla yaptığı evlilikler ve yüzde 36'sı da evli olup resmi nikahı olmayan vatandaşlarımızın yaptığı evliliklerden oluşmaktadır. Resmi nikaha olan talebin sayısının çoğalmasında Hükümetimizin 0-18 yaş arası çocuklara sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesi önemli rol oynamaktadır" diye konuştu.

Bu arada, evlenecek çiftlere son bir not daha; değerli kağıtlara yapılan yüzde 50 zam nedeniyle evlilik cüzdanının fiyatı 30 TL'den 45 TL'ye çıkarıldı. - cihan