Taraf Gazetesi'nde bugün yer alan habere göre, bedelli askerliğe kapıları kapatan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ilk işaretini verdiği tektip askerlikle ilgili çalışma başlatıldı.

Taraf"a konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü"nün yasa tasarısı için çalışma başlattığını doğrulayarak, “Taslak üzerindeki çalışma hâlâ sürdüğü için ayrıntılar henüz netleşmedi” dedi.

Taslak Başbakanlık'ta mı?

Orgeneral Başbuğ, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında "Bedelli askerlik uygulaması Türkiye'nin gündeminde değildir ve ileriki dönemde de olma ihtimali yoktur" diyerek bedelli askerlik tartışmasına son noktayı koyarken, askerlikte yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Türkiye'de hala 15 aylık normal, üniversite mezunları için 12 aylık yedek subaylık ya da altı aylık kısa dönem ve yurtdışında çalışanlar için bedelli askerlik uygulaması olduğunu anımsatan Başbuğ, "Biz tüm bu sistemleri genel olarak ele alıp daha sağlıklı, daha sade, daha eşit, daha adil bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunları tek tipe indirebilir miyiz konusu üzerinde duruyoruz" demişti.

Başbuğ'un bu açıklaması, askerlik sorunu olan milyonca kişinin gözlerini Genelkurmay'a çevirdi.

Ancak aradan yaklaşık bir ay geçmesine rağmen tektip askerliğin ayrıntıları netleşmedi. Tektip askerlikle askerlik süresinin kimin için ne kadar uzayıp kimin için ne kadar kısalacağı konusu da henüz netlik kazanmadı.

Genelkurmay Sözcüsü Tuğgeneral Metin Gürak da, geçen cuma yaptığı haftalık basın toplantısında, tektip askerlikle ilgili çalışmanın hala sürdüğünü; netleşince kamuoyuna açıklama yapacaklarını açıklamıştı.

Bu arada askerliği tektipe indirecek bir kararname taslağının Başbakanlık'a ulaştığı öne sürüldü. Ancak bu bilgi resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Gönül: Çalışmalar sürüyor

Taraf'ın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Gönül, tektip askerliğin kararnameyle değil ancak yasal düzenlemeyle gerçekleşebileceğini belirterek çalışmaların sürdüğünü söyledi. Üzerinde çalışılan metnin henüz bir taslak haline dönüşmediğini belirten Gönül,

"Yasa taslağı hazırlamak biraz zaman alıyor. Metin ortaya çıktıktan sonra ilgili bakanlık ve kurumların görüşünün alınması gerekiyor.

Hazırlanan metin bu görüşler doğrultusunda son halini aldıktan sonra taslak olarak Başbakanlık'a gönderiliyor ve Bakanlar Kurulu'nda kabul edilirse yasa tasarısı olarak Meclis'e sevk ediliyor. Taslak üzerindeki çalışma hala sürdüğü için ayrıntılar henüz netleşmedi. Onun için açıklama yapamıyoruz" dedi.

Başbuğ'un açıklamasından sonra sızan ilk bilgiler, Genelkurmay Başkanlığı'nın yedek subaylık ve kısa dönem askerliği tamamen ortadan kaldıracak bir model üzerinde çalıştığı yönündeydi.

Genelkurmay'ın, üniversite mezunlarına yedek subay ya da kısa dönem askerlik yolunu kapatarak herkesin tektip askerlik yapmasını sağlayacak bir model üzerinde çalıştığı; askerlik süresinin de 15 ya da 12 ay olarak planlandığı önü sürülmüştü.

Hazırlanacak yasa taslağının, sadece askerliği tektip indireceği; askerlik süresinin yasa kapsamında olmayacağı öğrenildi.

Askerlik süresinin, tektip yasası çıktıktan sonra Genelkurmay'ın görüşü doğrultusunda Bakanlar Kurulu'nca çıkartılacak kanun hükmünde kararnameyle belirlenmesi bekleniyor.

Türkiye"ye askerlik çağında bulunanların sayısı 14 milyon 306 bin 525. Bunlardan yüzde yedisi, yani 1 milyon bin 456"sı bakaya kaçağı konumunda.