Dün Pentagon"dan yapılan açıklamada, Somali açıklarında görev yapan USS Enterprise uçak gemisinin Akdeniz"e gitmek için Suveyş kanalına hareket ettiği belirtildi. Pentagon sözcüsü Albay David Lapan, “Planlamacılarımız tüm ihtimalleri değerlendiriyor. Durumun kötüleşmesi halinde daha kolay müdahale etmek için güçlerimizin yeriniden konuşlandırıyoruz” dedi. Kaddafi için sürgüne gitmenin bir seçenek olduğunu dile getiren ABD Başkanı Barack Obama da, “Sivil ölümleri artarsa Libya"ya askeri müdahale de seçenekler arasında” açıklaması yaptı.

ABD'de mal varlığı bloke edildi

ABD Başkanı Obama"nın cuma günü Libya"nın mal varlıklarının dondurulmasını öngören kararnameyi imzalamasının ardından ABD, ülkesinde bulunan ve Libya"ya ait olan 30 milyar dolarlık varlığı, Kaddafi ve ailesinin erişimine karşı bloke ettiğini açıkladı. Terörizm ve mali istihbarattan sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı David Cohen, bu miktarın, bugüne kadar bloke edilmiş en büyük varlık olduğunu söyledi.

Kaddafi: BM araştırmaya gelsin

Öte yandan Libya lideri Kaddafi, askeri uçakların sivil protestocuları bombalamadığını, sadece askeri tesisleri vurduğunu söyleyerek, BM heyetini ülkesine davet etti. Amerikan ABC televizyon kanalının haberine göre Kaddafi, Christiane Amanpour"un da katıldığı söyleşide, askeri uçakların vurdukları noktaların cephanelikler olduğunu kaydetti. Kaddafi, “delil toplama, araştırma turu için bir BM heyetinin ülkesine gelmesini” istedi.

Kaddafi"nin eşi Arnavut asıllıymış

LİBYA"daki isyan sürerken, Libya lideri Kaddafi"nin özel hayatına ilişkin bugüne dek bilinmeyen gerçekler de ortaya çıkmaya başladı. Kosova basını Kaddafi"nin eşi Safiye"nin Arnavut asıllı olduğunu açıkladı. “Kaddafi Arnavut damadı” başlığı altında verilen haberde, Kaddafi"nin eşi Safiye"nin Makedonya"nın Tetova kentindeki Arnavut ailesinin kızı olduğu belirtiliyor. Yonuz Baytiyar"ın kızı olan Safiye"nin genç yaşında eğitim görmek için gittiği Belgrad"da Kaddafi ile tanıştığı ifade ediliyor. Habere göre Kaddafi, Belgrad"da eğitimini tamamladıktan sonra Libya"ya dönüyor ve bir iki sene sonra Safiye"yi Libya"ya davet ediyor. Bu görüşme evlilikle sonuçlanıyor. Safiye"nin bir kızı, iki oğlu var ve halen Kaddafi"yle yaşıyor. Kosova basını Safiye"nin ve çocuklarının fotoğrafını da ilk sayfada yayınladı.

vatan