Aksi yöndeki birkaç görüşe rağmen mahkemenin "terör suçu" sayarak Poyrazköy iddianamesini kabul etmesine hukukçulardan destek geldi. Hukukçular, askerlerin işlediği terör, çete ve darbe suçlarında görev ve yetkinin askeri mahkemelerde değil, özel yetkili mahkemelerde olduğu görüşünde birleşti.
12 Eylül darbecisi Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Cumhuriyet Başsavcısı Sacit Kayasu, Poyrazköy iddianemesi'nin Mahkeme tarafından kabul edilmesinin kanuna ve hukuka uygun olduğunu söyledi.

SUİKAST DAVASINI ETKİLEMEZ

Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiasıyla ilgili başlatılan süreci Anayasa Mahkemesi'nin kararının etkilemeyeceğini vurgulayan Kayasu, "Askerin, darbeye teşebbüs veya ister Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olsun, isterse bir başka vatandaş olsun suikast girişimi gibi bir görevi yoktur. O zaman böyle bir tanım askeri ceza kanununda bulunamaz. Dolayısıyla bu tamamen Türk Ceza Kanunun belirlediği sivil mahkemelerin görev ve yetkisi altındadır" şeklinde konuştu. Hukuku bilmeyenlerin ve demokrasiyi içine sindiremeyenlerin toplumu yanlış yönlendirdiğine dikkat çeken Kayasu, "Yani hakim, avukat, savcı hukuki olarak bu süreci çok iyi bilirler. Dolayısıyla, darbe taraftarları demokrasiyi sindiremeyenler, hukuktan anlamayanlar tarafından yapılan açıklamalar tamamen toplumu yönlendirme amaçlıdır" dedi.

Suç sivil ise sivil mahkeme bakar

Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş ise genelleme yapmanın doğru olmayacağını belirterek, şunları kaydetti: "Her somut olaya göre bir değerlendime yapılabilir. CMK 250. maddedeki değişiklikten önceki durum ne idiyse bugün de aynı durum geçerli. Eğer askerlerle siviller birlikte bir suç işlemişler ve suç sivil bir suç ise hepsi sivil yargıda yargılanır. (353 sayılı kanun 12. madde) Örneğin Ergenekon davaları. Eğer bir asker görevde iken suç işlemiş, sonra ordudan ayrılmışsa ve suç sivil bir suç ise görev yeri sivil yargı, suç askeri bir suçsa görev yeri askeri yargıdır. (353 saylıl kanun 17. madde) Mesala Özden Örnek, İbrahim Fırtına soruşturması."

Askeri suç dışında görülüyor

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, darbeye kalkışma suçlarının görevden kaynaklanan ve askerin askere karşı işlediği suçlardan olmadığı, 1632 Sayılı Askeri Ceza Yasası'nın 54. maddesinin darbeye kalkışma suçlarını askeri suçların dışında bıraktığını ifade etti. Gündel, soruşturmanın Anayasa Mahkemesinin iptalinden etkilenmesinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Mahkeme kararı etkilemez

Eski Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Avcı, “Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar bu soruşturmaları hiçbir şekilde etkileyemez” dedi. Askeri mahalde de başlasa darbe suçlarının her halükarda sivil alana müdahale olacağını vurgulayan Avcı, “Darbe girişimi hiçbir zaman askeri mahalle açıklanabilecek bir suç türü değildir” diyerek, Kozmik Büro soruşturmasının da sivil mahkemelerin görev ve yetkisi olduğunu söyledi.
Doğru ve yerinde bir karar

Emekli Hakim Albay Baki Tuğ, Poyrazköy iddianamesinin sivil mahkemelerde görülmesinin doğru ve yerinde bir karar olduğunu söyledi. Tuğ, “Poyrazköy iddianamesi ile atfedilen suçların askeri bir niteliği bulunmadığı gibi askeri mahal de söz konusu değildir. Mahkemenin verdiği karar gayet doğal ve yerinde bir karardır” dedi./yeni şafak