Yargı lojmanlarına silahlı saldırı girişimindeyken gözaltına alınan er Emrah Toprak Genelkurmay ile Emniyet'i karşı karşıya getirdi. TSK, emniyetin kendilerini yanlış bilgilendirdiğini ve askeri, 36 saat teslim etmediğini duyurdu.

Başakşehir'de bulunan adliye lojmanları önünde saldırı hazırlığı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan Emrah Toprak askerle polisi birbirine düşürdü. İki gün önce Emrah Toprak'ın asker olmadığını belirten Genelkurmay, dün yaptığı açıklamada ise zanlı için 'Balıkesir'de askerliğini yapmakta olan bir er' ifadesini kullandı.

SUİKAST İZNİ ALMIŞ

'Ergenekon' ve 'Balyoz' soruşturmaları başta olmak üzere son dönemin en büyük soruşturmalarına bakan hakim ve savcıların kaldığı lojmanın yanında 24 Şubat'ta yakalanan Emrah Toprak lojmanda kalan bir savcının avukat kızına suikast düzenlemek üzere olduğu iddiasıyla yakalandı. Azmettiricinin, kaybettiği davadan sorumlu tuttuğu avukatı öldürtmek için tetikçiyle anlaştığı öne sürüldü. Balıkesir'deki komando birliğinden hava değişimine gelen Toprak ile birlikte gözaltına alınan 5 kişinin daha önce de PKK adına eylem yapmaktan kaydı bulunduğu belirlendi.

Genelkurmay'ın internet sitesinde dün yer alan açıklamada, 26 Şubat'ta yapılan açıklamanın, hem Merkez Komutanlığı'nda görevli emniyet yetkilileri tarafından hem Başakşehir Polis Karakolu'ndan hem de Terörle Mücadele Merkezi'nden alınan bilgiler doğrultusunda yapıldığı belirtildi. Her iki emniyet biriminin yakalanan şahısların asker olmadığını ifade ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

TESLİM EDİLMELİYDİ

'Teyit edilen bu bilgilere rağmen konu araştırılmaya devam edilmiş Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli bir komiser tarafından, asker olduğu ifade edilen kişinin Balıkesir'de askerliğini yapmakta olan bir er olduğu ve gözetim altında tutulduğu ifade edilmiştir. Bahse konu askeri şahıs, ilgili yasa ve genelgelere aykırı olarak 36 saat emniyet müdürlüğünde gözetim altında tutulmuş ve İstanbul Merkez Komutanlığı'na bilgi verilmemiştir.' Bu arada şüphelilerden Osman Sümer, Abit Sümer ve Emrah Toprak, 10. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklandı. 3 kişi ise serbest bırakıldı.

7 AYRI OLAY SUÇLAMASI

İŞTE zanlıların karıştığı suçlar:
- 23 Mart 2010 Beyoğlu'nda iki markete molotof atılması.
- 8 Ağustos 2009 Beyoğlu'nda bir markete molotof atılması.
- 11 Ocak 2010 Beyoğlu'nda bir araca molotof atılması.
- 2 Ocak 2010 Beyoğlu'nda korsan gösteri neticesinde güvenlik kuvvetleri üzerine molotof atılması.
- 20 Şubat 2010 Kağıthane'de bir markete molotof atılması.
- 1 Ağustos 2010 Beyoğlu'nda bir markete taş ve şişe atılması.
- 30 Temmuz 2010 Beyoğlu'nda park halindeki 8 araca ve bir markete molotof atılması.

Devrim TOSUNOĞLU / Akşam