'Açılım bitti' sözleri ve 'sine-i millet' tehdidi Başbakan'ı çok kızdırı...

Başbakan Erdoğan, Amerika"ya gitmeden önce, DTP"nin "Açılım bitmiştir" sözlerini eleştirdi. Ahmet Türk"ün "DTP kapatılırsa sine-i millete döneriz" sözleri için de, “Ona ancak millet karar verir” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Barack Obama"nın davetlisi olarak, ABD"ye gitti. Erdoğan"a ABD ziyaretinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen de eşlik etti. Başbakan Erdoğan, ABD"ye gidişi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi"nde bir basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, DTP lideri Ahmet Türk"ün “DTP kapatılırsa sine-i millete döneriz” açıklamalarının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: “Doğmamış çocuğa don biçilmez. Bu kararı verecek olan merci Anayasa Mahkemesi"dir. Anayasa Mahkemesi"nin bu konuda kararı nedir ne değildir ben bilemem. Fakat parti kapatmaları ile ilgili bizim düşüncemiz bellidir. Sine-i millet hiçbir siyasinin tasarrufu altında değildir. Sine-i millet kimleri kabul eder, kimleri kabul etmez bunların ölçüsü seçimden seçime sandıkta görülür. Onun için de o halkımıza ait olan bir tasarruftur. Onun üzerinde hiçbir siyasi liderin irade beyanı söz konusu olamaz.”

"Çirkin buluyorum"

CHP lideri Deniz Baykal"ın “Hükümetin orduya karşı asimetrik-psikolojik harekat içerisinde olduğundan en ufak bir şüphem yok” yönündeki açıklamalarına karşılık değerlendirmesi sorulan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu yargıda olan bir süreç. Yargı süreci üzerinde Baykal çok rahat tasarruflarda bulunabiliyor. Maalesef medya da bu tür tasarruflarda çok rahat bulunabiliyor. Bırakalım yargıyı kendi haline. Yargı nasıl tasarrufta bulunacaksa hukuk çerçevesi içinde bu tasarrufu yargı yapsın. Bu konularda hiçbirimiz konuşmayalım. Anayasa"nın belirleyici hükümleri var. Bu belirleyici hükümlere rağmen ana muhalefet lideri her zaman yaptığı bu tür müdahaleleri aynı şekilde yapıyor. Doğru bulmuyorum. Bunları çirkin buluyorum. Milli birlik, kardeşlik projesiyle ilgili olarak demokratik açılım süreci konusunda herkesin taşları eteğinden dökülüyor. Kiminin de paçalarından dökülüyor. Burada bunun örneğini görüyoruz. Bunun devlet projesi olduğunu, muhatabının 72 milyon vatandaşımız olduğunu daha önce söyledik. Bu konuda gerek hükümetimiz, gerek partimiz olarak; gerek sivil toplum örgütleri, yazılı ve görsel medya, sözü olan herkesin bu sürece katkı vermesi gerektiğini söylüyoruz. Bundan sonra bizler yollara döküleceğiz ve 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarında bunları 72 milyon vatandaşımıza anlatacağız.”

Afganistan"da yapabileceğimizi yapmış durumdayız

Obama"nın, Türkiye"den Afganistan"da savaşacak asker talebi bulunduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Zaten silahlı kuvvetlerimiz talep gelmeden 700 civarındaki askeri 1750 civarına çıkardı ve şu anda biz orada yapabileceğimizi yapmış durumdayız. Asker sayımızı gerekli olan sayıya çıkartmış durumdayız. Bunun dışında yapabileceklerimize gelince. Nasıl ki burada Afgan ordusuyla ilgili eğitim varsa bu eğitimi orada da verme imkanımız var. TSK buna hazır. Aynı şekilde emniyet teşkilatımız da buna hazır. Orada eğitim, sağlık, altyapı, yol, su gibi yaptığımız çok ciddi çalışmalarımız ve yatırımlarımız var. 150 milyon dolarlık yatırıma bundan sonra da en az 50 milyon dolarlık yatırım eklenmesi söz konusu” diye konuştu.

Aslan Paşamız"la seyahat ediyoruz

ABD ziyaretine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner"in de katılacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Daha önce 5 Kasım 2007"deki ABD ziyaretimizde de aynı şekilde Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergun Saygun Paşamız vardı. Şu anda Aslan Paşamız"la beraber bu seyahati yapıyoruz. Gündemimizde Afganistan, Irak var. Tüm bunların hepsi oralarda konuşulacak. İşin içinde ehli olan TSK temsilcilerinin de olmasından daha doğal bir şey olamaz” dedi. / vatan