Adamın biri Nasrettin Hoca"ya, “Eşeğimi kaybettimn e yapayım?” diye sormuş. Nasrettin Hoca içinde bulunduğu topluluğa dönmüş ve “Aranızda aşık olmayan var mı?” demiş. Bir kişi, hiç aşık olmadığını söylemiş. Bunun üzerine Hoca, eşeğini kaybeden adama dönerek, “Aradığın eşek bulunmuştur” demiş ve konuya noktayı koymuş. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Nasrettin Hoca'nın da belirttiği gibi, aşkı yaşamayan bir insan kendini çok insani bir duygudan yoksun bırakmış demektir” diyor. Aşkın iyi bir ilişkinin sebebi değil sonucu olduğunu belirten Tarhan, ekliyor: “İyi bir aşık olmak, iyi evlilik için yeterli değildir. Bu nedenle, iyi aşıklar birbirlerine tutkuyla bakan ve sarılanlar değil, aynı yöne benzer biçimde bakanlardır. Pozitif ilişki kurulamıyorsa, aşk buhar olup uçar.”
YANAN ATEŞİ CANLI TUTUN
“Aşktan ne anlıyorsanız, gerçek aşk odur. Aşkın tek tanımı yoktur” diyen Prof. Dr. Tarhan, aşkın karşısına çıkabilecek en büyük engelin tarafların davranışları olduğunu söylüyor. “Aşk karın doyurmuyor” diyenler aşık olmayı bilmeyenlerdir diyen Tarhan, şöyle devam ediyor: “Aşk denildiğinde sadece cinselliği anlayan erkek bakışıyla, aşk denildiğinde sadece romantizmi anlayan kadın bakışı aşkı çok kolay tüketir.” Aşkın uzun bir yolculuğa çıkmak veya yanan bir ateşi seyretmek gibi olduğunu belirten Tarhan, “Bu ateşe aşkla bakanlar, onu canlı tutmak için çalışmazlarsa, sönmesine engel olamazlar. Aşkın kısa sürmesinin nedeni, aşıkların ateşin içine atılıp yanmanın gerekli olduğunu düşünmeleridir. Beslenemeyen ateş söndüğü gibi, bakımsız bir ilişki de kolayca sönecektir” diyor. İyi bir aşık olmanın yollarını ise şöyle sıralıyor:

İNATÇILIK EN BÜYÜK DÜŞMANDIR
- Erkek romans verir, seks ister. Kadın ise seks verir, romans ister. Taraflar bunu mutlaka bilmelidir.
- Aşk H2O yani su olmaktır. Oksijen ve hidrojen atmosferde özgürdür. Birleştiklerinde yaşam kaynağı su olurlar ama artık özgürlükleri sınırlanmıştır. Hem özgür, hemd e iyi bir aşık olunamaz.
- İyi aşık önce sevdiğini anlamaya, sonra kendini bilmeye ve değiştirmeye, en son aşamada ise partnerini değiştirmeye çalışır. Bu sıra bozulursa, aşk büyük zarar görür.
- İyi aşıklar sıkıntılı durumlarda kişiliklerinin bir bölümüne tampon görevi verirler. Önce olayları yumuşatır, sonra tepki gösterirler. Düşünce katılığından vazgeçip, düşünce esnekliğine bürünürler. Çünkü inatçılık, aşkın en büyük düşmanıdır.
- İyi aşıklar, günlük ve anlık ihtiyaçları ile uzun vadedeki amaçları arasında denge kurmayı başaran insanlardır.
- Aşkın en büyük düşmanı; bencil bir vericiliktir. Bu yapıdaki kişiler, bir şeyler verdikten sonra karşılık bekler ve aşık oldukları kişiyi kendilerinin bir parçası gibi görürler. Bu duygunun esiri olmaktan korunmak gerekir.

Aşk acısı çekenler öç almak için yeni birine koşar

Aşk acısını unutmaya çalışmanın en sık rastlanan yolunun yeni bir aşk arayışına yönelmek olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan ekliyor: “Ancak öç alma duygusu ile hareket edilirse, yeni bir maceraya girilir. Amaca yönelik aşk, içinde bilgelik olan ve devamlılık barındırandır. Yaşam amacını unutmadan aşık olmayı başarmak, emek ve yatırım gerektirir.”

Erkeğin aldatması cinsel kadınınki romantiktir

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aldatmanın sadece erkeğe özgü bir davranış şekli olmadığını söylüyor: “Erkeklerdeki cinsel aldatma ile kadınlardaki romantik aldatma riski eşittir. Erkeklerde cinsel aldatma ve çok eşlilik eğilimi yüksek olduğu ve bu aldatma türü romantizme ciddi zararlar vererek kontrolü zorlaştırdığı için olsa gerek, erkekler daha çok aldatıyormuş gibi gözükür. Oysa; aldatmanın kadın ve erkek için farklılık gösterdiğine inanılmamalıdır.” Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aldatmanın sadece erkeğe özgü bir davranış şekli olmadığını söylüyor: “Erkeklerdeki cinsel aldatma ile kadınlardaki romantik aldatma riski eşittir. Erkeklerde cinsel aldatma ve çok eşlilik eğilimi yüksek olduğu ve bu aldatma türü romantizme ciddi zararlar vererek kontrolü zorlaştırdığı için olsa gerek, erkekler daha çok aldatıyormuş gibi gözükür. Oysa; aldatmanın kadın ve erkek için farklılık gösterdiğine inanılmamalıdır.”