Başlangıcı yaklaşık 2 asra dayanan Gencer Geleneği Nazilli ve bazı çevre beldelerde sürdürülüyor. Sadece dört gün süren Gencerler, sırasıyla Bozdoğan, Yenipazar, Pirlibey ve Nazilli olmak üzere birer gün sürüyor.
Eskiden genç kızlarla erkekleri buluşturan, birbirlerini görmelerini sağlayarak hoşlanmaları halinde tarak ve mendil alınıp verilerek evliliğe ilk adımın atıldığı bu özel günlerde Gencerlerin en önemli vazgeçilmezi ise Gencer Macunu ve Gencer Helvası(Susam Helva) önemini kaybetmeye başladı. Gencerin en önemli geleneği olan genç kız ve erkeklerin birbirlerini görmeye gelmeleri, mendil ve tarak alıp vermeleri unutulduğu gibi Gencer Macunu ile Susam Helvasının yaşatılma çabaların da sona erdiği gözlendi. Kurban ve Şeker bayramlarının dördüncü günlerinde büyük kazanlar içerisinde satışa sunulan, temelde üzüm suyu ve şeker ihtiva eden beyaz ve akışkan macun artık görülmemeye başlandı.
MACUN USTALARININ SAYILARI GİDEREK AZALIYOR
Son zamanlarda sayıları bir elin parmaklarından az sayıda kalan ustalar tarafından yaşatılmaya çalışılan Gencer Macunu yapımı artık teknolojiye ve artan masraflara yenik düştü. Ekonomik açıdan sıkıntıya düşen imalatçıların sayıları git gide azaldığı ifade edilirken örf, adet ve gelenekleri yaşatmak için inatla direnen birkaç imalatçıdan biri olan 30 yıllık macun ustası Mustafa Gül(50)"de yavaş yavaş imalatı bırakıp gözleme türü yiyeceklerin satışına yöneldiğini büyük bir üzüntüyle vurguluyor. “Ah nerde o eski Gencerler” diyerek sözlerine başlayan macun ustası, “Dedelerimizden, babalarımızdan öğrendiğimiz bu işi artık çocuklarımıza bırakamıyoruz. Ekonomik koşullar nedeniyle maliyetler artınca büyük sıkıntı çekmeye başladık. Şu anda birkaç usta dışında imalat yapan yok. Biz onlardan aldığımız macunu satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Korkarım 5-10 yıl sonra imalatta olmayacak. Hazır yiyeceklere alışan gençlerin macunun tadını bilmemeleri ve damak tatlarının uymaması ise satışları düşüren en önemli etken. Zamanında genç erkekler macunumuzu kızlara ikram etmek için birbirleri ile yarışırdı” dedi.
Geleneksel kıyafeti ile müşteri bekleyen Mustafa usta, gençlere uzattığı macunu satabilmek için uzun çabalar sarf etse de satış yapamamanın sıkıntısı ile bir sonraki geçecek müşteriyi beklemeye devam ediyor. Gencer kurulduğu caddede açtığı tezgahta gözleme gibi çeşitli yiyecekler ve yöresel kıyafeti ile müşteri çekmeye çalışan Mustafa Usta, bayramlarda sadece dörder gün açtığı Gencer Macunu Tezgahı ile asırlık geleneği yaşatmaya çalışıyor.
BELEDİYEYE SİTEMDE BULUNDULAR
Macuncu Mustafa Usta, yıllardır aynı yerde tezgah açtığını, imalattan satışa hizmet verdiğini ifade ederek “Yıllardır bayramlarda Gencer macunu satarım. Özenerek hazırladığımız macunlarımızı cadde üzerinde araçların arasında satmak istemiyoruz. Çünkü macun süt beyaz renkte ve tozu çok kolay çeken bir özellikte. Daha hijyenik bir ortamda satış yapmak istiyoruz. Müşterilerimizin sağlığına ve sattığımız macunun temizliğine dikkat etmek zorundayız. Belediye Başkanımızdan rica ediyoruz; lütfen macun satan ustaları daha temiz bir ortama yerleştirin. Yoksa bir sonraki bayramda bizler burada olmayacağız. Geçen yıl düzenlenen Gencer"de 8 macun ustası tezgah açarken bu yıl sadece dört Macun tezgahının açılması bunda en büyük etkendir. Ayrıca bizlerden alınan yer paralarının yüksek olması, maliyetlerin de yüksek olması bizleri büyük sıkıntıya soktu. Korkarım bir-iki yıl sonrasına bizleri göremeyeceksiniz” dedi.