Yaz mevsimiyle artan hava sıcaklığı ve yüksek nemin, özellikle hamileliğinin ileri dönemlerinde bulunan anne adaylarında zaman zaman problemlere yol açtığı belirten Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi Hekimi Op. Dr. Yalçın Yarar; bu sıkıntıları en aza indirgemek için bazı konulara dikkat etmek ve önlem almak gerektiğinin kaydetti. 
"Gebelikte özellikle sıcak havalarda ağızdan bol bol sıvı alınmalıdır. Hamilelik sırasında az sıvı alımı ve terlemeyle vücuttaki sıvı kaybı rahimde kasılmalara dolayısıyla erken doğum sancılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, hemoroid, bebeğin amnion suyunun azlığı, rahim içi gelişme azlığı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılma riskleri artar" diyen Nysa Kadın Hastanesi Hekimlerinden Yalçın Yarar, “Gebelerin günde en az 10 bardak su tüketmesi gerekir. Sıvı alırken dikkat edilmesi gereken konu, sık idrara çıkarttığı için vücutta sıvı kaybına yol açan kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. İçerdiği tuzlar nedeniyle vücutta şişliği artırabileceğinden gazlı soda türü içeceklerden kaçınılmalıdır. Su, taze meyve suları, nane, limon aromalı içecekler, bitki çayları, ayran sıvı gereksinimini karşılamak için tercih edilmelidir. Güneş ışığını yansıtan açık renkli kıyafetlerin seçilmesi tavsiye edilir, koyu renkler ısının daha fazla hissedilmesine neden olur. Pamuk, keten gibi doğal kumaşlardan yapılmış geniş ve rahat kıyafetler terlemeyi önlediği gibi hareket serbestliği de sağlar” dedi. 


“İNCE VE GÜZEL GÖRÜNMEK İSTERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN”
Güzelliğine düşkün bayanların zaman zaman daha güzel görünmek uğruna sağlıklarından ödün verdiğini özellikle hamilelik döneminde bu hususların da dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Yarar “Vücuda yapışan streç tarzı kıyafetler giyilmemelidir. Genital bölgenin nemli kalması mantar enfeksiyonu için zemin hazırlayacağından, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Ter emici, rahat, hafif kolay değiştirilebilir ve yıkanabilir giysiler kullanılmalıdır. Lastik, kemer gibi vücudu sıkan eşyalar kullanmaktan kaçınılmalıdır. Alçak topuklu, ayaklara nefes aldıracak, rahat, yumuşak ayakkabıların tercih edilmesi, ayak şişmesinden doğacak sıkmayı, rahatsızlığı ve düşme riskini azaltacaktır" dedi. 
Gebelikte salınan bazı hormonların güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığını artırdığını ve özellikle yüz, karın bölgelerinde kahverengi lekelenmelere neden olabildiğine dikkat çeken Yarar, özellikle sıcaklığın yoğun olduğu Aydın’da hamile bayanların çok gerekmedikçe güneş ışınlarının dik olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını önerdi. Ultraviyole ışınlar ve aşırı sıcak anne karnındaki bebek için de zararlı etkilere sahip olduğundan deniz kıyısında olsa bile gebelik sürecindeki hanımları güneşlenmeyi önermediklerini ifade eden Op. Dr. Yalçın Yarar aşırı sıcaktan bunalanların sık sık duş alabileceklerini söyledi. 
Bu dönemde hamile bayanların beslenmelerine de özen göstermelerini tavsiye eden Yarar, “Düşük kalorili, az yağlı yiyecekler tercih edilmesi gerekir. Kızartma, yağlı ağır gıdalardan kaçınılması, meyve, sebze tüketimine ağırlık verilmesi hamileler için daha iyi olacaktır” diye konuştu.