İngiltere'de birçok kentte kundaklama, yağma ve şiddet olayları sürerken, yabancı düşmanı aşırı sağcıların gösterileri bastırmak için sokağa dökülmeye hazırlanması endişeleri bir kat daha artırdı.

LONDRA'nın Tottenham semtinde hafta sonunda Mark Duggan (29) adlı siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan ve İngiltere geneline yayılan olaylar sürerken, aşırı sağcıların isyanı bastırmaya hazırlandıklarını açıklaması endişe yarattı. 16 bin polisin görevlendirildiği başkent Londra önceki geceyi sakin geçirirken, Manchester, Salford, Liverpool, Wolverhampton, Nottingham, Leicester ve Birmingham başta olmak üzere çok sayıda şehirde olaylar tam gaz devam etti. Birmingham'da yağmacılar işyerlerini koruyan bir grup Asyalı Müslüman'a arabalarıyla çarparak 3 kişinin ölümüne neden oldu. Ülke genelinde 750'den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

AŞIRI SAĞ SOKAĞA İNİYOR

Hızla yayılan anarşi nedeniyle mahalleler kendi savunma ekiplerini kurarken, İngiliz aşırı sağcılar polisin yetersiz kaldığını savunarak gösterileri bastırmak için sokağa dökülmeye hazırlandıklarını açıkladı.

Aşırı sağcı örgüt İngiliz Savunma Ligi'nin lideri Stephen Lennon, örgütün bin kadar üyesinin, örgütün merkezi olan Luton'da ve Manchester dahil olmak üzere kargaşanın yaşandığı diğer bölgelerde sokaklara dökülmeyi planladığını söyledi. Lennon, örgütün bazı üyelerinin, şimdiden göstericileri dağıtmaya çalışmak için gruplar halinde gezdiklerini ifade etti. Lennon, 'Ayaklanmaları durduracağız, polis bununla baş edemiyor' dedi. İngiliz Savunma Ligi'nin, Norveç'te 22 Temmuz'daki kanlı saldırıları düzenleyen Anders Behring Breivik'e ilham kaynağı olduğu belirtiliyordu. Yabancı ve Müslüman karşıtı bu grupların müdahalesinin olayları daha da alevlendireceği yorumları yapılıyor.

Yağmacılara gözdağı

İtalya tatilini yarıda keserek dönen İngiltere Başbakanı David Cameron, dün sabah kabineyi toplayıp anarşiye karşı tedbirleri görüştü. Cameron, dün ikinci kez yapılan acil kabine (COBRA) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, sokaklarda korku kültürünün var olmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Cameron, polise plastik mermi ve tazyikli su kullanma yetkisi verildiğini söyledi. Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü: '12-13 yaşlarında çocukları yağmalarken, insanların yaralı gence yardım ediyor gibi yapıp, eşyalarını çalarken görüyoruz. Bunlar, toplumda bazı şeylerin çok kötü olduğunu ortaya koyuyor.'

10 yaşındaki çocuklar votka çalıyor

Manchester ve Salford'da gençlerden oluşan kalabalık, bazı binaları ve araçları ateşe verdi ve olaylarda şimdiye kadar 47 kişi gözaltına alındı. Liverpool'da ve Birmingham'da bir grup genç mağazaları yağmaladı. 10 yaşındaki çocukların bile votka ve viski çaldığı gözlendi.

Sihlerden kılıçlı savunma

İngiltere'de yaşayan Hindistan'daki Sih mezhebi üyeleri de tapınak ve dükkanlarını korumak için, Türk ve Kürtlerin 'sopalı, döner bıçaklı' yöntemlerini kullanmaya başladı. Sihler ellerinde kılıç, hokey sopalarıyla kundakçılara gözdağı verdi.

İngiliz basını Türk-Kürt birliğini örnek gösterdi

İngiltere Türkler ve Kürtlerin birlik olup, yağmacılara meydan okumasını konuşurken, Guardian ve Times gazeteleri Türklerin ve Kürtlerin Hackney ve Daltson bölgesinde hem kendi hem de mahalledekilerin işyerlerini ve çevreyi koruduğuna dikkati çekti. Guardian gazetesi, haberinde mahalle sakini Debbie Mumdy'nin görüşlerine şöyle yer verdi: 'Türk toplumu sayesinde bu bölgedeki halk rahat. Kingsland High Caddesi'ne saldırılmamasını da bu kişilere borçluyuz.'