“Bel fıtığının sebepleri arasında bele aşırı yüklenme, omur yapısının doğuştan bozuk olması, fazla kilo, duruş bozuklukları ve uzun süreli oturarak çalışılan meslekler, stres ve üzüntünün içe atılması geliyor. Vücudumuzun bütün ağırlığını omurgamız taşıyor. Vücudumuzdaki her fazla kilo, özellikle öne doğru eğildiğimizde omurgamıza taşıması gereken fazladan yük binmesine neden olur. Oluşan fazla yük iki omur arasında yastık görevini gören disklerin aşınmasına neden olur.”

Bel fıtığı nasıl önlenir?
“Bel fıtığının önlenmesi için öncelikle kilo vermek gerekir. Fazla kilolar, omurlar, dolayısıyla diskler üzerine olan yükü arttırır. Sonuçta diskin içindeki yumuşak çekirdeğin dışarı kaçmasını yani fıtıklaşmayı kolaylaştırır. Aşırı kilolu bir bel fıtığı hastasının kilo vermekten daha iyi bir tedavi seçeneği yoktur. Bel fıtığının tedavisinde bu her reçeteden daha çok faydalıdır.”

Bel fıtığı önlenmesinde egzersiz önemli
“Öncellikle bir Diyetisyen eşliğinde kilo verilmeye başlanmalıdır. Devamında ise egzersiz de yapılmalıdır. Düzenli spor yapılması bel fıtığı tedavisinde çok önemlidir. Bunun dışında bel Ağrısı olan kişilerin yapabileceği sporlar yüzme, yürüme, hafif koşular ve bisiklete binmek olarak sayılabilir. Futbol, basketbol, voleybol, güreş, halter, golf gibi sporların yapılması sakıncalıdır. 20 dakika süreyle hafif yürüyüş yapmak bile yeterli olacaktır.”

Kilo vermek stresi de azaltır
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor “Kilo almak da, kilo verememek de stres göstergesidir. Stres fıtığın da en büyük sebebidir. Diyet ve egzersiz stresten arınmanızı sağlayacağı için kendinizi mutlu hissedersiniz. Stresinizi kontrol altına almak ise fıtığınızı da kontrol etmenizi sağlar. Bel fıtığı ağrılarını gidermek için bu en etkili tedavi yöntemidir.”

İleri seviyede bel fıtığı tedavileri
“Bel fıtığı tedavisinde sadece ağrı varsa ilaç tedavisi ve istirahat, ağrı ve uyuşma varsa fizik tedavi, nöralterapi, kaplıca, bele ozon enjeksiyonu, güç kaybı varsa ameliyat edilerek tedavi edilebilir. Eğer bel fıtığınız ameliyat gerektirecek durumda ise mikrocerrahi teknikleri ile yapılan ameliyatlar oldukça basittir. Mikrocerrahi ile hastanın belinde ancak bir parmağın girebileceği bir delikten giriliyor, mümkün olduğunca kas ve kemik dokusuna zarar vermeden fıtık parçası çıkartılıyor. Hasta iki saat sonra ayağa kaldırılarak aynı gün içinde taburcu olabiliyor.”