Kaya Termal Otel’de dernek tarafından düzenlenen eğitim programının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan TJOD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, aşırı adet kanamasının sakıncalarına ilişkin bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. İtil, konu hakkında farkındalık yaratmak için hazırladıkları 'Menoraji Tanı ve Tedavi Kılavuzu'nu tanıttı. Kansızlığın, demir eksikliğine bağlı olarak alyuvarların yetersiz üretilmesinden kaynaklandığını ve vücutta çeşitli belirtiler vermeye başladığını ifade eden Prof. Dr. İtil, her 100 kadından 70- 90’ında kansızlık sorununun bulunduğunu, her 4 kadından birinin de menoraji sorunu yaşadığını söyledi. Kansızlık tedavisinin ana nedenlerinden birinin de aşırı adet kanaması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İtil, kansızlığın nedeninin yeterince değerlendirilmediğini, pek çok kadının yeterince doktora gitmediğini ve kanama miktarının ne kadarının normal olduğunu bilmediğini ifade etti, "Kansızlıktan bayılacak durumda çok hasta var" dedi.

BİR HAFTADAN UZUN SÜREYE DİKKAT

Prof. Dr. İsmail Mete İtil, günlük 80 mililitrenin üstünde veya günde 4- 5 pedin üzerinde kullanıma yol açan, bir haftadan uzun adet kanamalarının kansızlığa neden olabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. İtil, "Doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen sorun olan kansızlık, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor" diye konuştu. Cilt renginin soluklaşması, nabzın daha hızlı atması, çarpıntı, nefes darlığı ve aşırı üşümenin kansızlığın belirtileri olduğunu aktaran Prof. Dr. İtil, hastalığın kolayca teşhis edilebildiğini, tedavi edilmezse kalp ve akciğerleri fazlasıyla yoran bu rahatsızlığın daha ciddi sorunlara da yol açabildiğini söyledi.

VÜCUDUN TEMİZLENDİĞİ İNANCI YANLIŞ

Prof. Dr. İtil, aşırı adet kanamalarının mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. İtil, "Demir eksikliğine bağlı kansızlığın tedavisinde en temel amaç akan musluğu durdurmaktır. Aşırı adet kanamaları tedavi edildiğinde kansızlık da kısa zamanda düzelecektir. Kadınlar arasında 'aşırı adet kanamasının sağlık belirtisi olduğu ya da vücuttan pis kanın atıldığı, vücudun temizlendiği' şeklindeki yaygın inanışların bilimsel gerçekliği yoktur" dedi. Prof. Dr. İtil, kadınların düzenli jinekolojik muayaneye gitmesini, sorunlarını açıklıkla anlatmasını anlatarak özellikle sigaradan uzak durulmasının tedavinin kolaylaşması açısından da büyük önem taşıdığını aktardı.