Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki yıl önce Almanya'yı ziyareti sırasında yaptığı ''Asimilasyon bir insanlık suçudur'''
değerlendirmesine yönelik tartışmalar konusunda, ''Asimilasyon tanımını şöyle masaya yatırdığımız zaman, iyi ele alırsak bir insanın değerlerinin devşirilmesidir. Bu, zaman zaman zorla devşirilmesidir.

Bu, dinde, kültürde, bir değişime zorla tabi tutulmasıdır. Örflerinden, adetlerinden, geleneklerinden zorla tecrit edilmesi soyutlanmasıdır ki insanoğlunu bura zorlamak kesinlikle bir insanlık suçudur. Bu düşüncemde herhangi bir değişikliğin olması mümkün değildir. Bunu ben söylemiyorum bunu bilim söylüyor'' dedi.

Başbakanlık Binası'nda kahvaltıda bir araya gelen Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı yaptılar.

Başbakan Erdoğan, Almanya'nın Avrupa Birliği içindeki ağırlıklı konumu gereği, Türkiye, Avrupa Birliği ilişkilerinin de gündemlerinde yer alan konulardan birisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Sürdürmekte olduğumuz üyelik müzakere sürecinde Avrupa Birliği'nin verdiği taahhütlere sadık kalmasını beklediğimizi de değerli dostum Şansölye'den özellikle rica ettim. Bu bağlamda ayrıca AB katılım sürecinde herhangi bir yavaşlamaya mahal vermeyerek, bu süreci başarıyla tamamlamaya kararlı olduğumuzu belirttim. Ve uluslararası toplumun gündeminde yer alan bölgesel konularda da Sayın Şansölye ile kapsamlı görüş alış verişinde bulunduk bulunmaya da devam edeceğiz. Ülkelerimizin bu konudaki politikalarının büyük ölçüde örtüştüğünü görüyorum. Tabii farklı düşündüğümüz konular da şüphesiz ki olabilir, olacaktır da.

Bir başka konu da Avrupa Birliği ülkeleri tarafından uygulanan konular ki bu da gerek vizede bizim farklı AB üyesi ülkelerle yaptığımız çalışmalar var. Ve yine bizim çevre ülkelerle başta Rusya olmak üzere, Sırbistan gibi Yunanistan gibi ülkelerle yaptığımız çalışmalar var. Ve Güney'de, Suriye, Ürdün, Lübnan onlarla yaptığımız çalışmalar var. Ve Almanya'ya bu çalışmayı çok farklı bir noktaya taşıyalım arzusu var. Çünkü biz özellikle öğrenci, bilim adamları, iş adamları noktasındaki dayanışmada bu vize konusunun kolaylaştırılmasını, hallini hatta yani bir Avrupa Birliği sürecinde, Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye ile bunun yanında, Gümrük Birliği üyesi olmanın ötesinde bir özellikle müzakereci bir ülke olması hasebiyle Türkiye'nin bu durumunun gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade ettik. Türk-Alman ilişkilerinin ayrıcalıklı konumundan da yarar, Almanya'nın, Avrupa'nın diğer ülkelerine de örnek olacak şekilde bu konuda olumlu bir yaklaşım içerisinde olacağına inanıyorum.''

-ASİMİLASYON VE ENTEGRASYON-

Erdoğan, bir gazetecinin ''2 yıl önce Köln'de yaptığınız açıklamadaki 'Asimilasyon bir insanlık suçudur' cümleniz çok tartışıldı, halen tartışılıyor bu konudaki tavrınızda bir değişiklik var mı? Aynı cümleyi bugün de söyler miydiniz?'' sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Ben bu konuyu adeta matematik olarak görüyorum, iki kere iki dört eder ve bunun bilimsel bir alt yapısı var. Yani asimilasyon tanımını şöyle masaya yatırdığımız zaman, iyi ele alırsak bir insanın değerlerinin devşirilmesidir. Bu, zaman zaman zorla devşirilmesidir. Bu, dinde,kültürde, bir değişime zorla tabi tutulmasıdır. Örflerinden, adetlerinden, geleneklerinden zorla tecrit edilmesi soyutlanmasıdır ki insanoğlunu bura zorlamak kesinlikle bir insanlık suçudur. Bu düşüncemde herhangi bir değişikliğin olması mümkün değildir. Bunu ben söylemiyorum, bunu bilim söylüyor. Aynı şekilde entegrasyon noktasında da bir insanın bulunmuş olduğu farklı topluluğun yaşamına, değerlerine her şeyine saygı duyması, onlarla uyumlu olması, bir entegrasyon içerisinde, bir yaşam birliğini orada sağlamasının da çok çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu noktada soydaşlarımızın Alman toplumu içerisinde üzerindeki görev yerine getirmesi gerekir. Alman toplumu ile bir uyum içerisinde olmasını kendi mutluluğu, kendi huzur içinde önemli olduğuna inanıyorum. Alman toplumunun da huzuru için önemli olduğuna inanıyorum. Eğer burada elli yıldır yaşıyorsak bu entegrasyonu sağlamamız lazım ki mutlu bir yaşam içerisinde olabilelim.''

-TERÖRİZMLE MÜCADELE DE DESTEK İSTEĞİ-

Başbakan Erdoğan, terörizimle mücadele konusunda başta Almanya olmak üzere, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin desteklerini de istediklerini ifade ederek, ''Zira ülkemizdeki terör örgütü, malum Avrupa Birliği'nin terör örgütü ilan ettiği bir örgüttür. Ama farklı isimler altında Avrupa Birliği üyesi ülkelerde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu konudaki ortak mücadele platformunu güçlendirmemizin... Bu konuda içişleri bakanlarımıza zaten gerekli talimatlar her iki tarafta da verilmiş vaziyette'' diye konuştu.

MERKEL: ASİMİLASYON GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, asimilasyon konusunun Alman hükümetinin gündeminde bulunan bir konu olmadığını, ülkede yaşayan Türklerin Alman toplumuna uyumu konusuyla ilgilendiklerini söyledi.

Merkel, başkent Berlin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Erdoğan'a "Asimilasyon insanlık suçudur" şeklindeki sözlerinin hala arkasında durup durmadığının sorulması üzerine Erdoğan'ın verdiği yanıttan sonra söz alarak, "Asimilasyon gündemimizde olan bir konu değil" dedi.

Almanya'da asimilasyon yerine Türklerin Alman toplumuna uyumu konusuyla ilgilendiklerini ifade eden Merkel, ülkede yaşayan Türklerin Almanca öğrenmesinin, Alman toplumunun değerlerini benimsemelerinin ve özellikle okulu yarıda bırakan Türk gençleri için fırsat eşitliği yaratılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin AB üyeliği sürecini canlandırmak amacıyla somut girişimleri olup olmayacağı sorusuna karşılık da Merkel, müzakerelerin ucu açık sürdürüldüğünü, bu konuda görüşbirliği içinde olduklarını, Kıbrıs'a yapacağı bir ziyaret sırasında adada çözüm bulunması için de tarafları harekete geçirmeye çalışacağını, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin, Avrupa'nın ve tüm bölgenin çıkarına olacağını söyledi.

Bir gazetecinin, yeni fasılların açılmasının siyasi nedenlerle engellendiğini belirtmesi üzerine Merkel, bu sorunun aşılması için Kıbrıs Rum kesimiyle temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Merkel, konuşmasında da terörizme karşı mücadele etmek amacıyla iki ülke içişleri bakanlıkları tarafından bir komisyonun kurulacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan ile ikili ilişkilerin ve uluslararası konuların yanı sıra ağırlıklı olarak Türklerin Almanya'ya uyum konusunu ve sorunları ele aldıklarını belirten Merkel, ekonomik ilişkileri de ele aldıklarını ve Erdoğan'ı gelecek yıl 28 Şubatta, Türkiye'nin konuk ülke olması vesilesiyle Hannover kentinde düzenlenecek CeBIT bilişim fuarına davet ettiğini söyledi.

Türk işçilerinin Almanya'ya göçünün 50. yılının gelecek yıl içinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak olması vesilesiyle de Erdoğan'ı Almanya'ya davet ettiğini ifade eden Merkel, görüşmede G-20 ve NATO zirvesi hazırlıklarını ve Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını bildirdi.